Novosti

Društvo

Borba za ženska prava nije gotova

Odavanjem počasti Rajki i Zdenki Baković, predsjednica sekcije žena antifašistkinja u SABA-i Višnja Hotko naglasila je da su biste sestrama Baković jedino mjesto u Zagrebu gdje se može obilježiti 8. mart, jer više nema spomenika i ulica posvećenih antifašistkinjama

Large saba bak 5

Obilježavanje 8. marta pred bistama sestara Baković (foto Nenad Jovanović)

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA), Zajednica antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZUABA) kao i Grad Zagreb obilježili su Međunarodni dan žena odavanjem počasti sestrama Rajki i Zdenki Baković, antifašistkinjama koje su 1941. položile svoj život u borbi protiv okupatora i ustaša.

- Ovo je jedino mjesto u Zagrebu gdje možemo obilježavati 8. mart, jer u gradu više nema spomenika i ulica posvećenih ženama antifašistkinjama - rekla je u obraćanju prisutnima predsjednica sekcije žena antifašistkinja u SABA-i Višnja Hotko, stojeći ispred bisti na početku Prolaza sestara Baković, kod nekadašnjeg kina Europa.

Podsjetimo da do prije nekoliko godinu na tom mjestu nije bilo bisti sestrama koje su uklonjene početkom 90-ih, a prolaz je preimenovan u Miškecov po prosjaku po kojem je bio poznat taj kvart. Ipak, zalaganjem antifašista na čelu s tadašnjom predsjednicom Vesnom Čulinović Konstantinović, lijevih stranaka i brojnih građana, ime i biste su vraćeni.

Hotko je podsjetila na povijest ženske borbe za ravnopravnost započete 8. marta 1857. godine masovnim demonstracijama radnica u New Yorku.

- UN je 1975. godine proglasio 8. mart za Međunarodni dan žena, kao jedan od najznačajnijih civilizacijskih simbola poštivanja ravnopravnosti žena s muškarcima - rekla je Hotko.

- Kapitalistički krugovi, potpomognuti crkvom, protive se 8. martu kao, kako kažu, "reliktu komunizma". Ljudi se još uvijek boje javno iskazati važnost ovog velikog datuma. S vjerom u bolju budućnost i jednaka prava žena u svim segmentima obiteljskog i društvenog života, budimo ponosne, uporne i objektivne u toj borbi – pozvala je Hotko.

- Trebamo se prisjetiti povijesti i brojnih žena koje su uložile svoje živote da bi danas njihov položaj ipak bio drugačiji nego što je bio. U tu borbu su utkane brojne antifašistkinje, socijalistkinje i komunistkinje od kojih su mnoge danas zaboravljene. Zazor nastao 90-ih godina nekadašnji praznik pretvorio je u malo obilježavanje, uz zaborav da je to Međunarodni dan svih žena i onih muškaraca koji podržavaju žene u borbi za jednakost i pravdu, posebice danas kad vidimo što čini rat - rekla je zagrebačka skupštinarka Nove ljevice Rada Borić, koja je bila u ulozi izaslanice gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

- I ranijih godina bila sam na ovom mjestu, jer su mi sestre Baković po mnogočemu važne. Kao nova vlast u Zagrebu mi ćemo upravljati gradom, a ne vladati, jer u našim temeljima stoje antifašizam i rodna jednakost. Zalagat ćemo se za bolji položaj žena koje su danas prešle rub siromaštva, pogotovo one starije životne dobi i umirovljenice, jer su njihove plaće bile niže od plaća muškaraca. Žene se drugačije nose s pandemijom koronavirusa, posebno zbog poslova u kućanstvima koje još uvijek nisu podijelile s muškarcima. Grad Zagreb će se truditi da brojnim mjerama popravi položaj žena na tržištu rada, kao i pravo na ženska reproduktivna prava koja im se često uskraćuju ,- podvukla je Borić.

Podsjetimo, tada 24-godišnja Rajka i 21-godišnja studentica Zdenka Baković, porijeklom su s Brača. U Zagreb, gdje su držale trafiku u kojoj se nalazio ilegalni punkt, doselile su se iz Bolivije kamo su njihovi roditelji otišli u pečalbu. Netko ih je zbog ilegalnog rada izdao ustaškim vlastima, pa su ih uhapsili, mučili i tražili da izdaju druge ilegalce, ali im one nisu ništa otkrile. Rajka je umrla od posljedica mučenja, a Zdenka se bacila s četvrtog kata istražnog zatvora u Zvonimirovoj. Rajka Baković 1953. proglašena je narodnim herojem.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više