Novosti

Društvo

Milijarda, plus Hrvatska, protiv nasilja nad ženama

Prošle godine broj prekršajnih i kaznenih djela nasilja prema ženama gotovo se izjednačio, što nikada do sada nije bilo. Kaznena djela su na preko sedam tisuća, a odnos žrtava uvijek je isti: dvije trećine počinitelja su muškarci, rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Large rada

Višnja Ljubičić i Rada Borić (foto Lovro Domitrović/PIXSELL)

I ove se godine Hrvatska uključila u kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u kojoj sudjeluje oko 200 zemalja. Aktivistkinje su se kod nas uključile pod motom "Ustanimo za slobodu".

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu okupilo se u subotu stotinjak ljudi, od kojih su neki stigli s transparentima "Ona Billion for Revolution" i "Zajedno gradimo kulturu nenasilja". Ove je godine obilježeno deset godina kampanje i 20 godina pokreta V-Day iz kojeg je izrasla Milijarda ustaje. U deset godina u kampanji su sudjelovale brojne osobe iz kulturnog i javnog života zemlje zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

"Danas ovdje stojimo zato što neke žene više ne mogu ustati. Ubijene su. Ustajemo zato jer neki kleče kako ženama i djevojčicama oduzeli slobodu", kazala je na skupu koordinatorica kampanje Rada Borić.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, a samo prošle godine ubijeno ih je 13. "U 2022. broj prekršajnih i kaznenih djela gotovo je isti, što nikada nije bilo. Imamo nešto manje od osam tisuća prekršajnih djela. Kaznena djela su na preko sedam tisuća, a odnos žrtava uvijek je isti. Dvije trećine počinitelja su muškarci", rekla je medijima Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Sa skupa je najavljeno i da Europski parlament radi na novoj Direktivi o suzbijanju nasilja nad ženama koja će na razini svih država članica uspostaviti jasne standarde u prevenciji nasilja, zaštiti žrtava i adekvatnih sankcija za počinitelje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više