Novosti

Društvo

Jačaju diskriminacija i nasilje prema LGBTIQ zajednici

'Okruženje za LGBTIQ osobe postalo je izrazito nepovoljno nakon što nije spriječeno održavanje referenduma o zabrani istospolnog braka, a negativan trend pogoršan je i narednih godina

Large zdravstvo

Političko, društveno i institucionalno okruženje za LGBTIQ osobe je nepovoljno, a u razdoblju od 2018. do 2022. došlo je do stagnacije u razvoju i poštivanju ljudskih prava u Hrvatskoj, rečeno je u ponedjeljak na predstavljanju ''Rozog megafona'' - izvještaja Zagreb Pridea, prenosi agencija Hina.

''Okruženje za LGBTIQ osobe postalo je izrazito nepovoljno nakon što nije spriječeno održavanje referenduma o zabrani istospolnog braka. Taj trend stvaranja negativnog okruženja pogoršan je i narednih godina kroz različite institucionalne, političke i druge pritiske'', navodi se u izvještaju.

LGBTIQ osobe i dalje su žrtve nasilja, a predrasude i socijalna distanca ostale su velike, kazao je Franko Dota iz Udruge Zagreb Pride. Dodao je i da većina žrtava nasilja ta kaznena djela ne prijavljuje.

''Imamo još jaču i još emancipiraniju LGBTIQ zajednicu u Hrvatskoj u odnosu na prethodno razdoblje, pogotovo među mladom populacijom. Međutim, ta mlada populacija sve više trpi različite oblike diskriminacije i nasilja'', kazao je Dota.

Istaknuo je i da potrebe LGBTIQ osoba nisu prepoznate u obrazovnom i zdravstvenom sustavu, navodeći i da se u izvješću ističe kako nije uvedena nikakva smislena i znanstveno utemeljena seksualna edukacija te da je sadržaj zdravstvenog odgoja sveo tematiku spolnosti na minimum, Zaključio je i kako unutar odgoja i obrazovanja uopće nije predviđeno obrađivanje tema koje stavljaju naglasak na prava LGBTIQ osoba.

Iako je 2014. donesen Zakon o životnom partnerstvu koji parovima istoga spola daje veliku razinu pravne zaštite i definira taj institut kao zajednicu obiteljskog života, djeca životnih partnera nemaju jednaku pravnu zaštitu kao djeca bračnih i izvanbračnih drugova različitoga spola, kazao je Dota.

U izvješću je navedeno i posebno nepovoljno okruženje za život trans osoba kojima se, kako se ističe, otežava pristup gotovo svim pravima i uslugama zbog nepostojanja odgovarajućeg zakonskog rješenja za pravno priznanje rodnog identiteta temeljenog na samoodređenju.

Unatoč stagnaciji u širem razvoju LGBTIQ prava u razdoblju između 2018. i 2022. godine, važno je istaknuti kako je nastavljen trend porasta broja ljudi koji dolaze na Povorke ponosa u Zagrebu i Splitu, kao i na druga javna LGBTI i kvir događanja, prosvjede, manifestacije i festivale. Naročito je vidljiv porast broja LGBTIQ mladih koji se sve više uključuju i u samu organizaciju Povorke. To potvrđuje pretpostavku kako se nastavlja i pozitivan trend autanja među mlađom populacijom LGBTIQ osoba koje sve rjeđe skrivaju svoju spolnu orijentaciju ili rodni identitet.

Na predstavljanju izvješća naslovljenog ''Dva koraka naprijed, jedan natrag'', pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je i kako je položaj LGBTIQ osoba predmet ''monitoringa'' i njezina Ureda.

''Često smo posljednjih godina reagirali na homofobne i transfobne izjave javnih osoba i sudionika visokih političkih tijela koje su poticale na mržnje i na nasilje Nismo se libili niti pokretanja kaznenih prijava'', kazala je Ljubičić.

U predstavljanju izvješća sudjelovali su i saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka i članica Odbora za ravnopravnost spolova Ivana Kekin, odvjetnica Natalija Labavić te Leonardo Mikac iz udruge ZA PRAVO LGBTIQA+ OSOBA i Petar Dukić, iz Queer Sport Splita i LGBT centra Split.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više