Novosti

Kratko & jasno

Franko Dota: U Rusiji se pojavio novi val kvir disidentstva

Korištenje kvirnosti kao žrtvenog jarca u Rusiji je potaknulo diskriminaciju i nasilje protiv LGBTIQ zajednice u Rusije, ali je ta situacija otvorila i nova polja političkog i umjetničkog otpora kvir i feminističkih aktivista_kinja i zajednica, kaže aktivist i član Zagreb Pridea

Large mini kultura franko dota

(foto Žarko Bašić/PIXSELL)

Ususret 21. Povorci ponosa Zagreb Pride je odlučio pozvati sve prijatelje i na nekoliko predavanja. Niz se otvara 1. lipnja u MaMi izlaganjem Dmitrija Dorogova pod naslovom "Državni teror i kvir otpor u Rusiji". O čemu će biti govora?

Aktualnost predavanja ne treba posebno podcrtavati. Odlučili smo ugostiti stručnjaka za Putinovu Rusiju, ali ćemo se fokusirati na rodne i seksualne politike, na to kako ih ne možemo odvojiti od (svakog, pa tako i ruskog) imperijalizma i nacionalizma. Zaoštravanje antiliberalne i antizapadne retorike u javnom diskursu u Rusiji zadnjih desetak godina institucionaliziralo se i u niz zakona. Među njima je veliku pozornost javnosti privukao zakon protiv tzv. homoseksualne propagande iz 2013., dok je održavanje Povorki ponosa zabranjeno. Dorogov, koji završava doktorat iz rodnih studija na Srednjoeuropskom sveučilištu u Beču, pokazat će kako je korištenje kvirnosti kao žrtvenog jarca potaknulo diskriminaciju i nasilje protiv LGBTIQ zajednice u Rusije, o čemu se ponešto zna i kod nas. Ono što je možda manje poznato jest da je ta situacija utrla put živahnom, kreativnom i hrabrom novom valu kvir disidentstva i otpora, otvorila nova polja političkog i umjetničkog otpora kvir i feminističkih aktivista_kinja i zajednica.

2. lipnja, također u MaMi, gostuje Ivan Tranfić. On će govoriti o "Kršćanskim pokretima protiv 'rodne ideologije' u jugoistočnoj Europi". Kako se LGBTIQ pokret snalazi u kulturnom ratu s radikalnom desnicom?

To je vrlo važno pitanje za feministički i kvir aktivizam pa će nama koji dolazimo iz aktivističkog polja biti zanimljivo čuti kako na to gleda Ivan Tranfić, koji dolazi iz akademske sfere te se kao politički sociolog bavi istraživanjem desnog civilnog društva i konzervativnih društvenih pokreta u Europi. On će problematizirati i pitanje kako nam predrasude o "drugoj strani" otežavaju njezino razumijevanje.

3. lipnja, dan uoči ovogodišnje Povorke ponosa, u Booksi će biti i tribina "Ponos na Balkanu". Tko će sve sudjelovati na njoj i što ona donosi?

Ove godine obilježavamo 20. obljetnicu prvog zagrebačkog prajda, održanog 28. lipnja 2002. pod već legendarnim geslom "Iskorak kontra predrasuda", pa će tribina biti prilika da nam drugovi i drugarice iz drugih gradova regije ispričaju kako oni_e gledaju na dva desetljeća hrvatskog LGBTIQ aktivizma, je li i kako utjecao i na kvir strujanja izvan Zagreba. Također, prvi puta u nekom od postjugoslavenskih gradova, u Beogradu, ove se godine održava EuroPride. Čut ćemo iz prve ruke o pripremama i planovima za ovogodišnji glavni europski prajd, ali i razmijeniti mišljenja o tome što taj događaj znači za LGBTIQ zajednicu Beograda, kao i za sve nas u regiji. Na tribini će govoriti Marko Mihailović (Belgrade Pride/EuroPride 2022), Nikolina Banić (Split Pride), Branko Ćulibrk (Bh. Povorka ponosa), Katerina Ivanova (Skopje Pride), Daniel Martinović (Pride Ride) i Vir Lev (Zagreb Pride).

Više informacija na ovoj stranici.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više