Novosti

Kultura

U petak počinje 21. Queer Zagreb

Od 12. do 21. svibnja u Zagrebu Domino će održati 21. Queer Zagreb Sezona, središnji queer festival u regiji koji je ove godine za svoju temu odabrao glazbu

Large turingov stroj 11

Iz predstave "Turingov stroj" Ivice Buljana

Od 12. do 21. svibnja u Zagrebu Domino će održati 21. Queer Zagreb Sezona, središnji queer festival u regiji koji je ove godine za svoju temu odabrao glazbu. Pripremite se za deset dana glazbeno-scenskog spektakla u queer izdanju s preko 50 umjetnika iz 10 različitih zemalja.

Zagrebačke pozornice donose premijeru plesne predstave Heroes Brune Isakovića i Mije Zalukar, poseban kazališno-glazbeni karaoke spektakl njemačkih umjetnika Queereeoké, vogue ballroom posvećen queer ikonama koje su ovakve zabave utemeljile te hrvatsku premijeru predstave Turingov stroj redatelja Ivice Buljana.

Domino nastavlja kroz umjetnost poticati društvene promjene, zagovarati jednakost za sve, a posebno marginalizirane queer osobe kojima su vrata institucija i brojnih inicijativa još i danas redovito zatvorena.

Unatoč kontinuiranim niskim financiranjima kulture i umjetnosti organizatori ističu da Domino i ove godine dovodi međunarodne umjetnike. Kao zagrijavanje za 21. Queer Zagreb Sezonu stižu gosti iz Hamburga, umjetnički tim Queereeoké karaoke pretvara u umjetnost - mjesto na kojem svaki pojedinac može biti upravo ono što želi (čak i vrhunski pjevač). 12. svibnja na Voćarskoj cesti 71 pripremaju radionicu, a 13. svibnja u Hotpot Baru veliki karoke & dance party.

Sezonu otvara premijera plesne predstave Heroes Brune Isakovića i Mije Zalukar 18.5. u Zagrebačkom plesnom centru. Autori svoju inicijalnu referentnu točku pronalaze u liku, djelu i mitologiji Davida Bowieja te nas vode na putanju propitivanja kakve su to naše revolucije danas i kakve (anti)heroje zapravo zazivaju?

U Zagrebački plesni centar 20. svibnja stiže predstava slovenske produkcije Turingov stroj redatelja Ivice Buljana, nastala prema romanu La Machine de Turing. Iza predstave je uspješna turneja u New Yorku, a redatelj Buljan u njoj istražuje predivan matematički um Alana Turinga zaslužnog za rješavanje Enigme tijekom Drugog svjetskog rata.

U srcu Queer Zagreba ove je godine party koji je uzburkao zagrebačku klupsku scenu, popeo gledatelje i plesače na catwalk i zatvorio vrata svakom obliku predrasuda i osuđivanja: vogue ballroom. Vogue ballovi nastali su u afroameričkoj i latinoameričkoj LGBTIQ+ zajednici u New Yorku s ciljem da pruže siguran prostor gdje svatko može izraziti vlastiti identitet, odnosno biti ono što želi. Jedan od osnivača vogue/ballroom scene u Hrvatskoj je Boris Vrdoljak koji ove godine udružuje snage s udrugom Domino i u Klub Željezničar donosi najšareniji ball do sad: The Queer Icons Kiki Ball.

Uz glazbu kao ovogodišnju temu, neizbježnu borbu za jednakošću koja tematski boja svaki Dominov program, Queer Zagreb ove godine posebno se okreće nezavisnoj sceni i udružuje snage s FAKI festivalom - Festivalom alternativnog kazališnog izričaja. Dana 21. svibnja dva festivala organiziraju cjelodnevni program radionica, izrade transparenata za Pride u suradnji sa Zagreb Prideom, performansima, Queer Slam Poetry open mic-om “Sapfin slam” te završnim partyjem uz zagrebački DJ duo vitamin Disco.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više