Novosti

Politika

Igra staklenim brojkama

U svrhu prezentacije što bolje vlastite slike u javnosti Grad Vukovar sklopio je s medijima brojne ugovore o poslovnoj suradnji. Među njima i s nakladnikom portala Gradonačelnik.hr, istog onog koji mu je dvije godine zaredom dodijelio nagradu za najbolji veliki grad u kategoriji obrazovanja, demografije, mladih i socijalne politike

Large penava borna jaksic

Ivan Penava – demografski i medijski čudotvorac (foto Borna Jakšić/PIXSELL)

Grad Vukovar isplatio je 2021. i 2022. godine po 12 tisuća kuna (u mjesečnim ratama od po tisuću kuna) tvrtki Ciudad d.o.o. iz Zagreba, temeljem narudžbenice kojom su definirane usluge medijskog praćenja rada gradske uprave i izvješćivanja građana. Nijedan ugovor, odnosno narudžbenicu o jednostavnoj nabavi, koje smo temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama zaprimili od vukovarske službe za odnose s javnošću, nismo pronašli u gradskom registru sklopljenih ugovora/narudžbenica.

Jednako tako je Grad Vukovar s navedenom tvrtkom, registriranom inače za djelatnost istraživanja tržišta i javnoga mnijenja, još 2017. godine sklopio ugovor o poslovnoj suradnji u iznosu od 22 tisuće kuna, kojim se Ciudad d.o.o. obavezao obavljati "kampanje publiciteta vezano za rad, rezultate rada, aktivnosti i projekte korisnika". Te su kampanje, između ostalog, uključivale objavu minimalno dva intervjua s gradskim dužnosnicima, kao i informiranje, savjetovanje i edukaciju korisnika o najnovijim trendovima u upravljanju u lokalnim zajednicama. Tako je definirano ugovorom koji je u ime Grada Vukovara potpisao gradonačelnik Ivan Penava.

Svota od 230 tisuća eura, koliko je Grad Vukovar u ovoj godini izdvojio za promidžbu, nije mala, osobito stavimo li je u suodnos s onom za demografske mjere za koje je nagrađen – za njih izdvaja tek 450 tisuća eura

Dotični ugovori ne bi izazvali osobitu pažnju da nije posrijedi barem etički problem: tvrtka Ciudad d.o.o. – čiji direktor od 2020. godine i, prema portalu Poslovna.hr, jedini zaposleni je Vjeran Stilinović – nakladnik je portala Gradonačelnik.hr. Taj je portal pak u suradnji s Hanza Medijom početkom prošloga mjeseca proglasio Vukovar najboljim gradom u 2022. godini u kategoriji "Obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika", u konkurenciji velikih gradova i gradova sjedišta županija: Čakovca, Pazina, Siska i Velike Gorice. Pošto je Vukovaru ista nagrada dodijeljena i godinu ranije, 2021., priča o njegovoj premoći nad ostalim gradovima izaziva priličnu dozu sumnje, jer statistika, ma koliko je se predstavljalo u prilog pobjedniku, nije u suglasju sa stvarnom socioekonomskom i posebno demografskom slikom grada, koji se uklapa u opjevanu slavonsku priču o iseljavanju i starenju stanovništva.

Netko će reći – to je tako, brojni gradovi i općine financiraju medije i marketinške agencije iz svojih proračuna, zašto bi Vukovar po tome bio iznimka? Gradovi navedene subjekte financiraju očekujući da stvore pozitivnu sliku o njima, da im pronalaze vrline i prešućuju mane te ističu uglavnom dobre strane njihovih vodećih političara – načelnika, gradonačelnika i župana. Takve "kampanje publiciteta" zapravo otkrivaju način na koji se iz gradskih i općinskih proračuna financiraju mediji i različite propagandne agencije. Pritom kažimo i da su tvrtke Primera North d.o.o. i Primera Meridies d.o.o, također u vlasništvu spomenutog Vjerana Stilinovića, obje osnovane 2019. godine s fokusom na savjetovanje i ispitivanje tržišta i javnog mnijenja, vlasnički povezane upravo s portalima Načelnik.hr i Župan.hr.

U čemu je dakle smisao izbora za najbolje gradove koji se održava zadnjih šest godina?

Upadljiv je podatak da je Grad Vukovar samo u tekućoj, 2023. godini za promidžbu izdvojio nemalih 230 tisuća eura. Rekli bismo da je taj novac primamljiv izvor financiranja za marketinške tvrtke i medije koji često u suglasju s lokalnim samoupravama osmišljavaju programe za njihovu što bolju medijsku prezentaciju i promidžbu, pri čemu se nerijetko radi o prikrivenom oglašavanju. Tako se na primjer tvrtke poput Ciudad d.o.o., ali i brojne druge, financiraju novcem gradova i općina, i ne samo Grada Vukovara.

Ugovor o poslovnoj suradnji Grada Vukovara i tvrtke Ciudad d.o.o.

Ugovor o poslovnoj suradnji Grada Vukovara i tvrtke Ciudad d.o.o.

S obzirom na dvije uzastopne nagrade, čini se da su se proračunska sredstva izdvojena za prezentaciju i promidžbu grada u medijima gradonačelniku Penavi dvostruko isplatila. Svota od 230 tisuća eura, kako rekosmo, nije mala, osobito stavimo li je u suodnos s npr. onom za demografske mjere, za koje je grad Vukovara nagrađen: za njih ne izdvaja ni duplo veći iznos od onog za promidžbu – tek 450 tisuća eura. Ako pak novac za demografiju promatramo u kontekstu ovogodišnjeg gradskog proračuna, koji iznosi 60,6 milijuna eura, razvidno je da Grad Vukovar za kategoriju za koju je već dvije godine nagrađivan izdvaja tek "sitniš".

Na primjeru nekih drugih gradova Novosti su lani pisale o istraživanju financiranja medija iz gradskih i općinskih proračuna, koje je proveo Gong u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom. Rezultati su, kako smo pisali, ukazali na masovni angažman marketinških agencija i produkcijskih tvrtki, koje se ugovorima obavezuju da će prije objave davati na uvid medijski sadržaj, da će o izboru sadržaja odlučivati gradonačelnici, da će ga suuređivati s njima, da će širiti propagandu na društvenim mrežama i izrađivati PR-tekstove o velebnim podvizima onih koji financiraju njihove medijske aktivnosti.

Zbog čega bi, zapitajmo se, u slučaju Vukovara bilo drugačije? Unatrag dvije godine za koje je dobio nagradu portala Gradonačelnik.hr, Grad Vukovar je u svrhu prezentacije što bolje vlastite slike u javnosti s medijima sklopio brojne ugovore o poslovnoj suradnji. Iz ugovorne dokumentacije koju Novosti posjeduju razvidno je primjerice da je lani Grad Vukovar isplatio Televiziji Slavonije i Baranje iznos od 180 tisuća kuna za emitiranje sadržaja o radu gradskih struktura, gradonačelnika, Gradskog vijeća te ostalim događanjima i manifestacijama. Također se lani obavezao isplatiti Hrvatskom radiju Vukovar 27 tisuća kuna za prezentaciju u Vukovarskim novinama te iznos od 57.600 kuna mjesečno za radijsku promidžbu. Ta se radiopostaja zauzvrat obavezala pratiti i izvještavati o radu gradonačelnika, Gradskog vijeća i upravnih tijela te pripremati radijske emisije u kojima će gostovati predstavnici Grada Vukovara koje odredi gradonačelnik osobno (!).

Od 2011. do 2021. Vukovar je ostao bez 16,2 posto stanovnika, prosječna starost povećala se za 2,8 godine, dok je broj stanovnika do 19 godina pao s 5.110 na 4.115. U sedam osnovnih škola kojima je osnivač grad broj upisanih školaraca je u opadanju

Upravo je Penava lani potpisao i ugovor s društvom Difuzija d.o.o., koje je nakladnik Radio Dunava, čime se Grad obavezao isplatiti iznos od 6.400 kuna mjesečno za radijsko emitiranje sadržaja koji se tiče rada gradske uprave, gradonačelnika i ostalih događanja i manifestacija. Ugovor o poslovnoj suradnji krajem lanjskog marta potpisan je i s Vinkovačkom televizijom (VTV d.o.o.) u ukupnom iznosu od 54 tisuće kuna, a posebno su zanimljivi detalji ugovora: VTV se njime obavezuje producirati četiri promotivne emisije u trajanju do 30 minuta s logotipom Vukovara, izraditi pet reklamnih spotova u trajanju od 20 sekundi, emitirati 24 najave kulturnih, turističkih, sportskih manifestacija i događanja...

I tokom 2021. godine, za koju je prvi put nagrađen, Grad Vukovar bio je medijski aktivan: ugovori u iznosu od 60 tisuća kuna sklopljeni su s Osječkom televizijom u svrhu, dakako, praćenja poslovnih aktivnosti Grada, zatim s Televizijom Slavonije i Baranje u ukupnom iznosu od 65.500 kuna, ali i s Večernjim listom kao nositeljem projekta "Regionalna raznolikost Hrvatske kroz lokalna izdanja", u iznosu od 40 tisuća kuna. Pouzdani gradski klijenti i te su godine bili redovni Hrvatski radio Vukovar, Vinkovačka TV i Radio Dunav.

Građaninu koji bi uložio dodatni trud da prouči parametre i kriterije rangiranja najboljih gradova ne bi bilo lako da ih dokuči. Zašto? Odustao bi pri pokušaju razumijevanja teksta koji je u čast laureatu priredio portal Gradonačelnik.hr, isti onaj koji odlučuje o pobjedniku i koji Grad Vukovar plaća u svrhu vlastite promocije.

Ovako ta stranica obrazlaže svoju odluku: "Vukovar je, sukladno podacima FINA-e, nadležnih ministarstava i specijaliziranih agencija, konstantno dio vrha brojnih ljestvica po raznim parametrima, od ulaganja u obrazovanje, mlade i obitelj, preko sporta i socijalnih davanja do podrške poduzetnika. Ipak, kako ističu u Gradu, za još bolji Vukovar i njegovu budućnost naročito i iznad puno toga važno je pažnju posvećivati mladima, a to je, napominju nam, misao koja ih vodi kada su u pitanju ulaganja u sustav obrazovanja." Tekst se zatim nastavlja hvalospjevima gradonačelniku Penavi koji prije zahvale građanima ne propušta istaknuti vlastite zasluge: "Vukovar ne zaslužuje ništa manje od titule najboljega, stoga u nastojanjima da mu osiguramo sve što zaslužuje tome usmjeravamo svoj svakodnevni rad."

Međutim, prosječni građanin i dalje nije siguran na čemu se konkretno temelje natječajne propozicije. Može pratiti tek gustu količinu teksta i nevjerojatnu količinu brojki, u čijoj će se inflaciji posve pogubiti, a da neće shvatiti zašto je prema tim parametrima baš Vukovar najbolji. Naime, razmetanje brojkama ne dokazuje premoć pobjednika zato što ne postoji kontekst u okviru kojeg te brojke možemo protumačiti. Tako čitamo: "Vukovar je ušao sa zavidnim brojčanim adutima (...) prvi po broju učitelja u školama u kategoriji velikih gradova (6,55 učenika po učitelju), drugi po iznosu stipendija i školarina po stanovniku (66,37 kuna) i po iznosu porodiljine naknade po novorođenom (4.403,11 kuna), a četvrti po izdvajanjima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u proračunu (47.55 posto), sve u skupini velikih gradova..." Ali gdje je konkretna komparacija s drugim konkurentima?

Narudžbenica iz srpnja 2022. za usluge medijskog praćenja na portalu Gradonačelnik.hr

Narudžbenica iz srpnja 2022. za usluge medijskog praćenja na portalu Gradonačelnik.hr

Dalje doznajemo: "U vukovarskoj gradskoj upravi iz demografskih mjera koje su usvojili izdvajaju naknade za novorođenu djecu koje su 2021. godine povećane pa danas iznose za prvo dijete u obitelji četiri tisuće kuna, uz dodatnih četiri tisuće za opremanje novorođenčeta, zatim za drugo dijete sedam tisuća, a za treće i svako sljedeće potpora iznosi deset tisuća kuna. Vukovar je u 2022. imao najveći broj rođenih beba u posljednjih 25 godina. (...) Dok cijela Slavonija, pa i Hrvatska, padaju u brojevima poroda, Vukovar je u šestom mjesecu bilježio čak 20 posto rasta. (...) Grad Vukovar je u lanjskoj godini za 168 novorođenih Vukovarki i Vukovaraca izdvojio 1.367.000 kuna (181.432,07 eura)", piše na stranicama navedenog portala. No opet nedostaju podaci o konkurentskim gradovima u istoj kategoriji, koje čitatelj valjda treba osobno zatražiti na uvid od lokalnih samouprava.

Istražujući fenomen broja poroda Novosti su doznale da je vukovarsko rodilište doista jedno od najpoželjnijih u Slavoniji – štoviše, nagrađivano je – stoga ondje dolazi velik broj rodilja iz susjednih gradova i općina, uključujući čak i Osijek, pa se stoga nipošto ne može govoriti isključivo o novorođenima s vukovarskom adresom.

U kontekstu nagrade portala Gradonačelnik.hr, o demografskom stanju u Vukovaru više od svega govore porazne brojke koje se odnose na razdoblje između zadnjih dvaju popisa stanovništva, ali i na gotovo jedno desetljeće koliko je na vlasti gradonačelnik Ivan Penava. Prema zadnja dva popisa, Vukovar je 2011. brojio 27.683 stanovnika, dok je 2021. popisano njih tek 23.175, što je pad od čak 4.508 stanovnika ili 16,2 posto. Demografska pustoš još je razvidnija na području Vukovarsko-srijemske županije, gdje se broj stanovnika smanjio za visokih 20 posto ili čak 36 tisuća! U Vukovaru prosječna starost iznosi 46,6 godina, što je za 2,8 godine više u odnosu na popis iz 2011. Loša demografska slika Vukovara razvidna je i iz podatka da je 2011. broj stanovnika od 0 do 19 godina starosti iznosio 5.110, dok je 2021. ta ista brojka manja za 995 i iznosi 4.115 stanovnika.

Što se tiče ostalih parametara po kojima je Vukovar proglašen najboljim u svojoj kategoriji, u 2023. grad je za provođenje socijalne politike izdvojio minornih 1,58 milijuna eura, dok je za obrazovanje i mlade (programe predškolskog, osnovnoškolskog i visokoškolskog obrazovanja) osigurano 3,73 milijuna eura, što je tek 6,1 posto gradskog proračuna. Kao pozitivan pokazatelj može poslužiti tek podatak da je od 2020. do danas broj upisane vrtićke djece u dvama gradskim vrtićima neznatno porastao – u prvom za 85, u drugom za 50 djece. No u ukupno sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Vukovar broj upisane školske djece je u opadanju, pa je od školske godine 2020/21. do danas manji za 15 učenika. Ostavljamo čitateljima na kraju da sami procijene čini li se ovakvim izborima i prezentacijom brojki te plaćanjem uljepšane medijske slike usluga građanima ili političarima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više