Novosti

Kratko & jasno

Ilija Lozovski: Pegasus prijeti slobodi govora

Takva vrsta softvera predstavlja ozbiljnu prijetnju slobodi govora, medija i civilnog društva. Čak i ako nisu već hakirani, novinari i aktivisti se zbog same spoznaje da postoji takav programa i da se jednog dana i sami mogu naći pod nadzorom osjećaju zastrašeno, kaže novinar i urednik međunarodne novinarske mreže OCCRP

Large internacionala  mini

(foto Privatna arhiva)

Jedan ste od sudionika istraživačkog projekta Pegasus, kojim je razotkriveno globalno špijuniranje putem istoimenog softvera. O kakvom se softveru radi i koga se sve nadziralo?

Softver Pegasus kreirala je NSO grupa, izraelska tvrtka za kibernetički nadzor. Prema tvrdnjama NSO-a, osnovni cilj im je bio stvoriti sustav koji će svjetskim vladama omogućiti praćenje upletenih u organizirani kriminal i terorizam. No istraživanje provedeno u sklopu projekta Pegasus dokazalo je da se taj program često koristilo za špijuniranje novinara, aktivista i političkih disidenata. Softver je s vremenom nadograđivan pa sada, na primjer, za njegovu aktivaciju više nije potrebno da vlasnik mobitela klikne na link koji mu je stigao porukom. Pegasus mu se može instalirati na uređaj bez ikakvog odobrenja ili njegovog znanja. A jednom kada se to dogodi, softver može pristupiti svemu: listi kontakata, mailovima, porukama i fotografijama. Čak može aktivirati kameru i mikrofon i tako nesmetano snimati.

Jedan od kupaca softvera je mađarska vlada koja ga je koristila za nadzor nezavisnih novinara. Kakve će to implikacije imati na ionako ugrožene medijske slobode i razinu demokracije u takvim društvima?

NSO grupa tvrdi da Pegasus prodaje isključivo vladama, a pritom ne otkriva nikakve detalje o svojim klijentima. Pored Mađarske, nadzor putem tog softvera zabilježen je u Meksiku, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Azerbajdžanu i drugim državama. Takva vrsta softvera predstavlja ozbiljnu prijetnju slobodi govora, medija i civilnog društva. Čak i ako nisu već hakirani, novinari i aktivisti se zbog same spoznaje da postoji takav programa i da se jednog dana i sami mogu naći pod nadzorom osjećaju zastrašeno. To će nedvojbeno utjecati na njihov budući rad. A ako ste već hakirani, to vam može uništiti život. Velika je vjerojatnost da im na meti niste samo vi, nego i vaši prijatelji, članovi obitelji i kolege.

Postoje li uopće način da se zaštitimo od takve vrste nadzora?

Postoje načini da postanemo zaštićeniji u nešto većoj mjeri. Za početak, trebamo resetirati mobitele svakog dana, prestati otvarati sumnjive linkove i koristiti se nesigurnim aplikacijama kao što je iMessage. Ali ne postoji način da u potpunosti budemo sigurni. Pegasus je jedan od programa kojemu ništa od navedenog ne predstavlja prepreku. A, nažalost, nije jedini.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više