>

novosti logo

Kronika Kronika

Ilija Matijević: Ozbiljan posao

Novi predsjednik VSNM-a Karlovačke županije: Želimo da se ostvari puna primjena naših prava, poput dvojezičnosti u Krnjaku, Vojniću i Plaškom

Je li primopredaja dužnosti s vašim prethodnikom na funkciji predsjednika županijskog VSNM-a uredno dovršena?

Primopredaja materijalno-tehničkih sredstava VSNM-a, odnosno arhive i inventara, je gotova, ali još čekamo financijsku, koju ćemo obaviti u sklopu polugodišnjeg izvješća. Formirali smo radi toga Odbor za financije i razvoj, čiji će članovi dobiti uvid ne samo u kompletno financijsko poslovanje VSNM-a u prvom polugodištu ove nego i u protekle četiri godine, iz čega će moći izvući zaključke o raspoloživosti i transparentnom trošenju sredstava. Bude li uočenih nepravilnosti i problema, poduzet ćemo konkretne, statutarne i zakonske, mjere, što znači da će netko morati odgovarati za eventualna ‘zamračivanja’ novca i neopravdane minuse na računu.

Imate li već konkretiziran plan aktivnosti?

Na drugoj sjednici VSNM-a u ovom sazivu, održanoj 26. juna, sastavili smo ‘hodogram’ za sljedeće tromjesečje, kojim smo odredili prioritete: to je ponajprije obilježavanje dana i krsne slave županijskog VSNM-a 17. jula, a potom i brojne komemoracije, npr. Sadilovac, Mehino Stanje, Ivanović Jarak, Debela Kosa, Srb i formiranje Prvoga kordunaškog partizanskog odreda. U tom su razdoblju planirani sastanci sa karlovačkim županom Damirom Jelićem i vladikom Gerasimom. Posebno namjeravamo pripremiti spomen na poginule pripadnike TO Krnjaka na Koranskom mostu u septembru, što dosad nije uspjelo nijednom sazivu ŽVSNM-a, premda je bilo želja.

Kakva je bila dosadašnja suradnja Vijeća sa SPC-om i namjeravate li je unaprijediti na planiranom sastanku s vladikom Gerasimom?

Da, nadamo se da će ta suradnja biti bolja, odnosno onakva kakva treba biti, nalik onoj koju središnjica SNV-a u Zagrebu ostvaruje s mitropolitom Porfirijem. I jedna i druga institucija predstavljaju srpsku zajednicu u Hrvatskoj, kao i naša manjinska vijeća, pa bi bilo normalno i logično da surađujemo. Naravno, svatko ima različitu misiju i različito poslanje, no svima nam je cilj zajednički: sloga i napredak naše zajednice u Republici Hrvatskoj i svim njezinim županijama.

Što je s ostalim aktivnostima i nazirete li već poteškoće koje bi se mogle pojaviti pri realizaciji nekih planova?

Planova doista imamo mnogo, a posebno bih istaknuo doslovnu i punu primjenu nekih odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u pojedinim općinama i gradovima Karlovačke županije, u kojima građani srpske nacionalnosti čine i više od 33 posto stanovništva. To podrazumijeva i naše pravo na dvojezičnost i ‘dvopismenost’ natpisnih ploča u tim sredinama; hoćemo li ga uspjeti ostvariti, još ne znam, ali znam da ćemo dati sve od sebe da ono iz zakona prijeđe u život. Dakle, vjerujem da ćemo pobijediti strah, psihozu pa i određene netrpeljivosti s tim u vezi, jer se doista već predugo pitamo kada će napokon doći ‘pravi trenutak’ za punu primjenu Ustavnog zakona. S obzirom na to da će 2021. biti popis stanovništva, čiji nas rezultati unaprijed brinu, a pred nama su i parlamentarni izbori, bojim se da će nekome opet pasti na pamet kako još nije ‘vrijeme’ za dvojezičnost, pa ćemo inicirati da se puna primjena naših prava u općinama Krnjak, Vojnić i Plaški ostvari jesenas ili najkasnije na proljeće sljedeće godine. Inzistirat ćemo na tome, ali kako nikada ne treba ići ‘grlom u jagode’, svjesni smo da će pritom od presudne važnosti biti koordinacija svih naših tijela, od lokalnih razina pa sve do SNV-a i saborskih zastupnika iz redova SDSS-a. Zasigurno nam neće biti lako, ali moramo biti spremni za velik i ozbiljan posao.

1/1