Novosti

Kratko & jasno

Илиja Maтиjeвић: Moрaмo сe пoписaти

Знaчajнo je дa у лoкaлним срeдинaмa будe пoписaнo штo вишe Србa, кaжe прeдсjeдник Виjeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe Kaрлoвaчкe жупaниje

Large kronika mini

Ilija Matijević, predsjednik VSNM Karlovačke županije

Tri mjeseca prije popisa stanovništva, kakvo je brojno stanje srpske zajednice na području Karlovačke županije?

Kao i u mnogim krajevima, demografska situacija na području naše županije nije nimalo ohrabrujuća; prostori se prazne i od Srba i od Hrvata. Uglavnom odlaze mladi. Što se tiče krajeva gdje Srbi tradicionalno žive u većini, najlošija je situacija u općini Vojnić, gdje je od ulaska u Evropsku uniju nekoliko desetina mlađih srpskih porodica s malom djecom otišlo u EU. Te porodice nisu bile baš egzistencijalno ugrožene jer bi nerijetko oba bračna druga bila u radnom odnosu. Situacija je slična u Karlovcu, dok je u Krnjaku desetak mlađih porodica također odlučilo život nastaviti u zemljama EU. Uglavnom, gdje je više mladih, više je i odlazaka, a gdje je dobna struktura stanovništva nepovoljnija tu je iseljavanja manje. Mislim da će popis u općini Vojnić po Srbe biti nepovoljan i da ćemo izgubiti relativnu većinu u ukupnom sastavu stanovništva, dok se u ostalim sredinama stanje po pitanju međunacionalnog omjera neće značajnije mijenjati. Najbitnije je da u Ogulinu Srbi zadrže pravo na svog dogradonačelnika a u općini Saborsko na donačelnika.

Srbi ni dvije godine nakon provedenih manjinskih izbora nisu formirali vijeća i predstavnike u gradu Dugoj Resi te općinama Lasinja, Rakovica, Josipdol, i Tounj iako na to imaju pravo. Kakvo je općenito stanje po vijećima?

U jedinicama lokalne samouprave koje ste naveli, vijeća ili predstavnici nisu ni dosada postojali i u narednom periodu smo uzeli u zadatak da ispitamo mogućnost da na idućim manjinskim izborima 2023. godine i te sredine budu zastupljene s organima manjinske samouprave u jednom od dva navedena oblika. Ilustracije radi, trenutno je najlošije stanje u vijećima općina Plaški i Barilović, dok je VSNM Slunja značajno unaprijedio svoj rad i rezultate, što je svakako rezultat poboljšane saradnje sa lokalnom upravom.

Osim popisa slijede i dopunski izbori. Kakve su pripreme?

Što se tiče predstojećeg popisa stanovništva, svi moramo biti svjesni da nam je on gotovo najvažniji dosada i svaki naredni će nam biti još važniji jer je naša brojnost sve manja, što zbog prirodnog odlijeva, iseljavanja ili prisutnog procesa asimilacije. U procentualnom smislu, na nivou Hrvatske broj nam možda i neće značajnije opasti jer se iz sličnih razloga smanjuje i broj pripadnika većinskog naroda. Značajno je da u lokalnim sredinama bude popisano što više Srba, jer iz naše brojnosti proizlazi mogućnost konzumiranja naših prava u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Mislim na pravo na dožupane, dogradonačelnike i donačelnike, zastupljenost u predstavničkim tijelima, tijelima manjinske samouprave i drugo. Stoga je jako bitno naše sunarodnjake animirati da se popišu. SNV je u tom smislu na vrijeme započeo kampanju koja će uskoro biti sve vidljivija. Pozivam sunarodnjake da izađu i na dopunske izbore kada će se u našoj županiji birati jedan vijećnik za Županijsku skupštinu, po jedan vijećnik u gradskim vijećima Slunja i Ogulina te po jedan u vijećima općina Lasinja i Josipdol.

Kakvi su planovi do kraja ove godine i u preostale dvije godine do kraja ovog manjinskog mandata?

Planovi za dalje nažalost ovise o razvoju pandemije i mogućnosti okupljanja jer već dvije godine s Karlovačkom županijom odgađamo s ostalim "manjincima" po prvi puta organizirati manifestaciju "Dani manjinske kulture u Karlovačkoj županiji", koju bi Županija i financirala u iznosu od oko 50.000 kuna. Dani bi bili održani u jesen, krajem septembra ili početkom oktobra pa bi uz Srbe, Bošnjaci, Albanci i Slovenci prikazali dijelove svoje tradicije, običaja, kulture, folklora, nacionalnih kuhinja i sličnog. Također, održavanje raznoraznih izložbi, književnih večeri, tribina, radionica i sličnog je vezano uz epidemiološke mjere koje će nam, kako stvari sada stoje, i ove jeseni biti prepreka. Predstoji nam također rad na formiranju Vijeća u Dugoj Resi i općinama Lasinja, Rakovica, Josipdol i Tounj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više