Novosti

Politika

Ивoшeвић нoви прeдсjeдник

Зa прeдсjeдникa ВСНM-a Kaрлoвaчкe жупaниje jeднoглaснo je изaбрaн Нeвeн Ивoшeвић, члaн СДСС-a, бивши члaн oгулинскoг Грaдскoг виjeћa и нeкaдaшњи дoгрaдoнaчeлник Oгулинa

Large informator ivo%c5%a1evi%c4%87 %c4%87irlica

Neven Ivošević

Nakon što je prije dva tjedna konstituirano Vijeće srpske nacionalne manjine u gradu Karlovcu, čiji je novi predsjednik Rade Vlajnić, a potpredsjednica dosadašnja predsjednica Danica Kljajić, krajem prošlog tjedna konstituirano je i novo Vijeće srpske nacionalne manjine Karlovačke županije.

Za novog predsjednika jednoglasno je izabran Neven Ivošević iz Ogulina, inače dugogodišnji srpski aktivista, član SDSS-a, bivši član ogulinskog Gradskog vijeća i nekadašnji dogradonačelnik iz redova srpske zajednice. Za njegovog zamjenika izabran je Rade Kosanović, bivši načelnik općine Krnjak, vijećnik u Županijskoj skupštini, predsjednik VSNM-a u dva mandata, te aktualni predsjednik županijskog udruženja antifašista.

Ovaj saziv Vijeća će umjesto 25 imati 24 vijećnika jer je dan nakon izbora, 8. maja, iznenada preminuo izabrani vijećnik Nikola Trbojević iz Vojnića. Prvi zadatak novog saziva će biti formiranje odbora u sastavu Vijeća i obilježavanje 17. jula – dana i krsne slave VSNM-a Karlovačke županije, Svetog sveštenomučenika Save Trlajića.

Istog dana, 15. juna, u Karlovcu su održana dva događaja važna za srpsku zajednicu. Konstituirana je Koordinacija pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta za Gorski kotar i Kordun. Njome su obuhvaćeni Prosvjetini pododbori iz Ogulina, Krnjaka, Vojnića, Vrginmosta i Karlovca.

Cilj je ojačati rad i aktivnosti tih pododbora na očuvanju srpskog identiteta, kulture i tradicije na ovim prostorima. Za predsjednika koordinacije je izabran karlovački dožupan Dejan Mihajlović, za potpredsjednicu Nada Malbaša iz Vojnića, a za sekretara Goranka Mandić iz Veljuna.

U novootvorenom Nikola Tesla Ikspirijens centru, pored karlovačke gimnazije na Rakovcu koju je pohađao Tesla, održana je pak promocija najnovije knjige profesora Siniše Tatalovića sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti pod naslovom "Nacionalne manjine u Hrvatskoj: politika, obrazovanje, kultura".

O knjizi je govorio sam autor, a na početku promocije prisutne je pozdravio predsjednik karlovačkog pododbora Prosvjete Milan Lapčić. Potom je o načinu i modelima obrazovanja Srba u Hrvatskoj govorio Mirko Marković koji se dugi niz godina bavi upravo tom tematikom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više