Novosti

Politika

Za 59 ugovora 1,1 milijun eura

U prostorijama SNV-a potpisano je 59 ugovora za kapitalne investicije za projekte uređenja i opremanja objekata namijenjenih srpskoj zajednici u vrijednosti od 1,1 milijuna eura

Large ugo1

Boris Milošević, Milorad Pupovac i Predrag Burza (foto Nenad Jovanović)

U prostorijama SNV-a u Zagrebu u petak je potpisano 59 ugovora za kapitalne investicije za projekte uređenja i opremanja objekata namijenjenih srpskoj zajednici koje će koristiti i ostali stanovnici na tim područjima. Ugovore su potpisali predstavnici manjinskih srpskih vijeća, općina i srpskih organizacija, kao SNV-ovih partnera.

- Iznos koji se dodjeljuje vijećima srpske nacionalne manjine, jedinicama lokalne samouprave i udrugama veći je nego ranijih godina i iznosi 1,1 milijuna eura. Ta će sredstva biti raspoređena na 59 projekata po općinama i gradovima. Povećanje je rezultat politike Vlade, a vjerujemo da će se nastaviti realizirati i u naredne četiri godine, odnosno da će ovakav program biti sastavni dio nove vlade koja će osigurati novac i naredne četiri godine i to u većim iznosima nego ove - rekao je predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

- Ta sredstva, bez obzira na visinu, u mnogim sredinama stvaraju neku vrstu vezivnog tkiva i poveznicu u suradnji jedinica lokalne samouprave i nas u SNV-u. Posebno je važno da pomažu u stvaranju dobre atmosfere i da su na korist svim građanima, bez obzira na nacionalnost, vjeru i političko opredjeljenje, što je SNV oduvijek radio i ostat će mu važna politička filozofija kao i smisao djelovanja. Trudit ćemo se da sredstva budu značajnija, pogotovo jer odlaze u općine gdje je potrebno više novca - naglasio je Pupovac.

Zamjenik predsjednika SNV-a i saborski zastupnik Boris Milošević ocijenio je da se radi o značajnim iznosima i također izrazio nadu da će buduća vlada imati sluha za probleme srpske zajednice.

- Očekujemo da će usvojiti naše projekte kao dio programa vlade i da će biti sastavni dio financiranja nacionalnih manjina kroz Ministarstvo regionalnog razvoja na koji su se mnogi prijavljivali pa bi mogao biti i viši. Krenuli smo od izrazito skromnih sredstava koje smo polako povećavali. Pokazalo se da su ta ulaganja najbolja i najsigurnija za zajednicu, jer znamo gdje sredstva idu i da odlaze za srpsku zajednicu, u naše krajeve i u naše institucije, a ne u neke druge. Međutim, koliko god uložili, radimo to s velikim zakašnjenjem. Kasnimo najmanje 20 godina. U tom razdoblju zajednica se borila s drugačijom vrstom problema - da opstane i da uopće dođe u priliku da se organizira i postane faktor kao što je danas - kazao je Milošević i pozvao na nastavak prijavljivanja projekata.

U prostorijama SNV-a potpisano je čak 59 ugovora (Foto: Nenad Jovanović)

- Uz ovaj program kapitalnih investicija, koje realiziramo na brojnim lokacijama i uz pomoć ljudi na terenu, postoji program gradnje srpskih kulturnih centara u Karlovcu, Glini, Vukovaru i mnogim drugim mjestima. Oba programa korisna su za našu zajednicu - kazala je voditeljica Odjela za kapitalne projekte Emina Đurašević.

Neven Ivošević, koji je potpisao ugovor za obnovu fasade Mjesnog odbora Ponikve, kazao je da je bilo više projekata na području Ogulina. Istaknuo je da su nabavljali sprave za igrališta, te za obnovu i unutrašnje uređenje doma u Ponikvama, kao i da je bilo sličnih projekata i u drugim općinama Karlovačke županije.

- Bitno je da se u tim objektima skupljaju ljudi. Kod nas nije toliko kritično, kao u nekim drugim dijelovima države gdje žive Srbi. Situacija na području Ogulina je stabilna, nema smanjivanja broja stanovnika koji se održava na razini kao do sada - rekao je Ivošević.

- Za Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju ovakvi projekti znače jako puno zbog uređenja prostora koje koristimo - rekla nam je potpredsjednica VSNM-a Bjelovara Danka Jarić. Županijsko Vijeće povuklo je ukupno 70 tisuća eura za uređenje sportskih igrališta, prostora kraj crkvi i čitaonica… Ove godine je i gradsko bjelovarsko Vijeće povuklo sredstva za uređenje prostorija, s obzirom na sve veću aktivnost i prisutnost mladih, pa i djece, u Programu plus, što nas posebno raduje - kazala je Jarić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više