Novosti

Kronika

Нeвeн Вуjнoвић: Koнтинуирaнo нaпрeдуjeмo

Сигурaн сaм дa сви видe кoликo je Oгулин у пoсљeдњe вриjeмe нaпрeдoвao у свим сeгмeнтимa живoтa, кaжe члaн oгулинскoгa Грaдскoг виjeћa и прeдсjeдник СДСС-a Oгулинa

Large 6

Kako - s pozicije gradskog vijećnika, ali i predsjednika lokalnog SDSS-a - ocjenjujete rad ogulinskih vlasti u protekle dvije godine, odnosno od izvanrednih lokalnih izbora? I kako je srpska zajednica surađivala s tom vlašću?

Premda u ovom nepotpunom, dvogodišnjem mandatu nismo bili potrebni za formiranje većine u Gradskom vijeću, podržavali smo sve predložene projekte tog tijela za koje bismo procijenili da su u interesu našega grada i njegove okolice, unatoč tome što je početak rada – s obzirom na to da nije usvojen budžet, što je i dovelo do prijevremenih izbora – bio težak, a to je pak usporilo veća ulaganja u infrastrukturu. Potkraj 2019. sve se ipak unormalilo i profunkcioniralo, pa mogu reći da sam zadovoljan suradnjom s gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, inače iz redova SDP-a, njegovim zamjenicima, ali i svim gradskim službama, poduzećima i ustanovama.

Nedavno su u Ponikvama i drugim naseljima s većinski srpskim stanovništvom asfaltirani putovi: koliko je ukupno kilometara izvedeno i koja je vrijednost tih radova?

U prvim infrastrukturnim radovima u Ponikvama nakon gotovo 18 godina uređeno je nekoliko putova i prilaz groblju, a očekuje se i nastavak takvih akcija da se više do kuća ne bi moralo prolaziti kroz vodu i blato, što je ljudima u gradovima možda nezamislivo, a ovdje je još uvijek dobrim dijelom stvarnost. Pored Ponikvi, asfaltirani su i nasipani putovi u Drežnici, Jasenici, Popovu Selu, Otoku Oštarijskom i Donjim Dubravama, a ukupna vrijednost radova iznosila je milijun kuna.

Koje biste aktivnosti i inicijative SDSS-a posebno istaknuli u mandatu koji uskoro istječe?

Ponos naše stranke u protekle dvije godine zasigurno je druga faza projekta Zaželi!. Tu smo ideju, naime, donačelnik Neven Ivošević i ja prezentirali gradonačelniku, koji ju je odmah podržao: nakon prikupljanja dokumentacije i razrade ideje, razveselila nas je odluka o izdvajanju 2,3 milijuna kuna za projekt u kojem je od 1. marta ove godine zaposleno 28 gerontodomaćica koje redovito obilaze više od dvije stotine korisnika u 180 domaćinstava. Presretan sam kad vidim zadovoljstvo svih uključenih u program što se provodi na cijelom područja grada, pogotovu samih korisnika i inače teško zapošljivih osoba koje im sada pomažu u svakodnevnim aktivnostima. Moram reći da nam je pri svemu veliku podršku dala naša saborska zastupnica Dragana Jeckov.

U kolikoj se mjeri pripremate za lokalne izbore u maju i popis stanovništva koji bi trebao uslijediti potkraj ljeta?

Na izborima ćemo kao stranka imati svog kandidata za zamjenika gradonačelnika i svoju listu za Gradsko vijeće. Premda unutar naše zajednice ima onih koji bi nam konkurirali, uvjereni smo da smo do sada u dovoljnoj mjeri pokazali kvalitetu i djelotvornost svoga rada te da će naši sunarodnjaci to i dalje znati vrednovati prilikom demokratskih izbora. Siguran sam da svi vide koliko je Ogulin u posljednje vrijeme napredovao, i to u svim segmentima života: u gradu se trenutačno provodi petnaestak projekata financiranih putem EU-fondova, a sveukupni gradski budžet je u posljednjih par godina porastao s 40 na više od sto milijuna kuna. Grad je postao zanimljiv i privatnim investitorima, pa se uskoro može dogoditi da čak i ponestane radne snage, jer je ovdašnja poduzetnička zona popunjena. Što se popisivanja stanovništva tiče, u Ogulinu je prema prethodnom popisu živjelo 13.915 stanovnika, od čega onih srpske nacionalnosti 2.466, odnosno 17.72 posto. Nažalost, veći mortalitet i trend iseljavanja ni nas nisu zaobišli, a o kolikoj je mjeri riječ, pokazat će točnije predstojeće popisivanje. Ipak, veseli nas činjenica da sve više mladih odlučuje ostati na selu i zasnovati obitelj u prirodnom, zdravom okružju svoga zavičaja, pa ćemo i dalje intenzivno raditi na tome da se državne institucije u što većoj mjeri uključe u poboljšanje infrastrukture i drugih preduvjeta kvalitetnog života, posebice u sredinama u kojima većinu čine pripadnici naše zajednice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više