Novosti

Kronika

Ranko Višnić: Podržavamo gradonačelnika Ogulina

Posebno bih pohvalio rad gradonačelnika Dalibora Domitrovića koji se odazivao na sve naše pozive na događaje u zajednici, kaže predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Ogulina

Jh4kjgrm9f33l9jezqrys2wi1d6

Ranko Višnić

Najprije ćemo Vas lijepo zamoliti da nam pružite nekoliko riječi o sebi, godinama, obrazovanju, političkom iskustvu i aktivnosti u zajednici?

Rođen sam 2. februara 1985. godine u Ogulinu. Završio sam Obrtničku i tehničku školu u Ogulinu i diplomirao na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, smjer električna postrojenja. Završio sam poslijediplomski specijalistički studij Ekonomija energetskog sektora. Radim u karlovačkoj Elektri od sredine 2009. godine. Živim u Popovom selu i nisam oženjen. Započeo sam kao član Mjesnog odbora u Trošmariji 2014. i sudjelovao u održavanju lokalnih sela koja pripadaju tom mjesnom odboru, a većinom su naseljena srpskim stanovništvom. Prije dvije godine, 2018. završio sam Političku akademiju Srpskog narodnog vijeća kako bih se dodatno obrazovao na poljima koja u mojem osnovnom i ostalom obrazovanju nisu bila toliko zastupljena, a od velikog su značaja za našu srpsku zajednicu.

Kakve utiske ste ponijeli s Političke akademije SNV-a?

Kroz predavanja i radionice dodatno smo se nadogradili novim iskustvom, znanjem, vještinama i proširili krug poznanstava. Akademija je sigurno nešto što bih preporučio mladima kako bi se dodatno pripremili i motivirali za sudjelovanje u svim procesima na raznim područjima koji nas očekuju te da na taj način potaknu razvoj lokalnih sredina gdje žive naši sunarodnjaci.

Kakvo je sadašnje brojčano stanje pripadnika srpske zajednice u gradu Ogulinu?

Na području grada Ogulina, prema zadnjem popisu iz 2011. godine, ima oko 14.000 stanovnika od kojih su 80 posto Hrvati i oko 18 posto ili oko 2.500 Srba, dok sam grad ima oko 8.200 stanovnika. U odnosu na popis iz 2001. ukupan broj stanovnika je manji za oko 1.100 ljudi. Početkom milenija je ovdje bilo 75 posto Hrvata i skoro 21 posto Srba. Vidimo da je Srba u deset godina manje za 3 posto ili za oko 700 ljudi dok se postotak Hrvata u ukupnom stanovništvu povećao za 5 posto. To su za našu zajednicu vrlo negativni trendovi. Za pretpostaviti je da se broj svih stanovnika za proteklih 9 godina još smanjio kao i postotak pripadnika naše zajednice u ukupnom stanovništvu. Srbi su većina u mjestima Drežnica, Jasenak, Potok Musulinski, Vitunj, Brestovac, Popovo Selo, Ponikve, Gornje Dubrave, Donje Dubrave i Otok Oštarijski.

Kakvi su međunacionalni odnosi?

Što se tiče događanja poslije rata mogu reći da u selu kod mene i bližoj okolici, srpska i većinska zajednica žive skladnim životom te nije bilo nikakvih incidenata koje bih mogao povezati s nacionalnom osnovom. Isto tako nemam saznanja da su pravljeni problemi pripadnicima našeg naroda prilikom ishodovanja bilo kakvih dokumenata - osim što su na području Mjesnog odbora Drežnica zemljišne knjige odavno stavljene van snage te je na taj način ograničeno upravljanje i raspolaganje privatnom imovinom naših ljudi, a koliko znam, taj problem već dugo rješavaju naši najviši predstavnici.

Kakvi su najveći problemi s kojima se stanovništvo u tim mjesnim odborima susreće?

Glavni nedostatak spomenutih mjesta je prohodnost puteva jer godinama se nije ulagalo u asfaltiranje novih dionica pa je čak i stari asfalt pod teretima i ralicama propao, a nastale rupe su dijelom pokrpane. Zatim, mnoga sela nemaju izgrađene vodovode pa se stanovništvo snalazi na razne načine dok su lokalna groblja dijelom preuzeta pod upravu gradskog poduzeća Stambeno komunalno gospodarstvo, a ostatak sami mještani uređuju. Spomenuo bi da je u Drežnici započeta izgradnja mrtvačnice za što su osigurana i sredstva u budžetu grada. Ostala infrastruktura je uglavnom dobra.

Podržavate gradsku vlast koju samostalno vrši SDP. Vjerujem da je saradnja dobra?

Sve skupa, pokazala se dobra saradnja s gradskim vlastima. Posebno bih pohvalio rad gradonačelnika Dalibora Domitrovića koji se odazivao na sve naše pozive pa je čak prisustvovao jednoj od sjednica našeg manjinskog vijeća te obilježavanju Dana Vijeća i Krsne slave Vijeća. To pokazuje volju da se još više poboljšaju međusobni odnosi i životni standard naših ljudi. Također bih istakao povezanost sa Srpskim narodnim vijećem koje je ogulinskom Vijeću doniralo određena sredstva za opremu te pomno prati razvoj situacije izazvane pandemijom Covida-19 i preko manjinskih vijeća djeluje na terenu. Isto tako vijeće će uz mišljenje SNV-a biti od pomoći pri predstojećem popisu stanovništva 2021. godine i potom na lokalnim izborima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više