Novosti

Društvo

In memoriam Alem Ćurin (1953. – 2020.)

U 68. godini iznenada je preminuo Alem Ćurin, strip-crtač, slikar, grafički dizajner i dugogodišnji ilustrator tjednika Novosti

Large curin slika

Alem Ćurin (foto Jozica Krnić/Tris.com.hr)

Jutros je u Splitu, u svojoj 68. godini, iznenada preminuo Alem Ćurin, dugogodišnji ilustrator tjednika Novosti. Ćurin je bio i slikar i strip-crtač i grafički dizajner i pisac. Bio je, kako je rekao jednom prilikom Boris Dežulović, i njegov kolega kolumnist, jer su Ćurinove ilustracije uvijek donosile puno više od onih uobičajenih na koje su navikli čitaoci novina.

Ćurin je rođen 8. rujna 1953. u Splitu, ali je uvijek bio vezan i uz svoj Hvar. Nakon gimnazije odlazi na studij grafike na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu koju napušta kako bi se bavio stripom. Već u to doba kreće s objavljivanjem po različitim omladinskim časopisima, napušta Split pa se opet vraća u svoj grad, radi kao ribar, da bi 1991. godine postao grafički dizajner splitskog Hrvatskog narodnog kazališta za čije predstave radi plakate.

Dvije godine kasnije, nakon privatizacije Slobodne Dalmacije, gdje je također radio kao ilustrator u tjedniku Nedjeljna Dalmacija, odlazi u Feral Tribune gdje ostaje do prestanka izlaženja lista 2008. godine. Nakon toga počinje surađivati s Novostima, gdje njegove ilustracije za naslovnice postaju važan dio identiteta lista.

U međuvremenu je opet aktivan na više polja. Jedan je od pokretača kulturnog časopisa Torpedo, začetnika neformalne skupine pisaca nazvane FAK. Neumorno crta i piše. Godine 2013. ponovno počinje raditi plakate za Splitsko ljeto. Splitski HNK odužio mu se ovo ljeto muralom na pročelju kazališnog ateliera gdje je prikazan njegov plakat za 44. Splitsko ljeto 1998. godine.

Dobitnik je niza nagrada od treće nagrade za strip u kanadskom Montrealu 1981. godine do Grand Prixa na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2008.

Ćurinov je odlazak veliki gubitak za redakciju Novosti. Bio je izniman crtač i novinski autor, s jedinstvenom sposobnošću da likovno izražava naše i svoje novinarstvo.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više