Novosti

Politika

Inicijativa mladih opet na meti ekstremista

Nakon što su aktivisti prekrečili neprimjerene grafite, huligan crnim sprejem zašarao izlog kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu

Large yihr

U nedjelju, 19. februara, prilikom prolaska za sada neidentificirane grupe mladića pored kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu jedan od njih crnim sprejem zašarao je izlog kancelarije. Zbog toga Inicijativa mladih za ljudska prava od državnih organa Srbije zahtijeva hitno procesuiranje napadača, zaustavljanje divljanja ekstremističkih grupa i vandaliziranje zidova i fasada u Beogradu i drugim gradovima Srbije, ali i procesuiranje svih onih koji već duže od 24 sata upućuju konstantne prijetnje aktivistima i građanima na društvenim mrežama.

"Inicijativine kancelarije se već par godina nalaze na veoma vidljivoj lokaciji u Beogradu jer tokom 20 godina svog rada i postojanja nismo, niti ćemo, imati potrebu da se od javnosti krijemo", navodi se u saopćenju koje je poslano medijima.

"Huligan sa kapuljačom napao je prostorije dok su unutra bili zaposleni Inicijative i spoljni saradnici koji su obavljali pripreme za predstojeću izložbu. Napad je odmah prijavljen nadležnoj policijskoj stanici a pripadnici policije su izašli na teren u kratkom roku. Inicijativa je policiji prosledila snimke sa sigurnosnih kamera na kojima se jasno vidi lice napadača".

"Ovaj napad usledio je nakon subotnje javne i najavljene građanske akcije čišćenja travnjaka i fasade u parku u Mitićevoj rupi na kojoj smo još jednom ukazali i na zahtjev Incijative A11 da ovaj park dobije ime Dušana Jovanovića, dječaka koji je ubijen samo zato što je bio Rom. Nakon što je zid zgrade Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju očišćen, na njemu su danas osvanule poruke mržnje kojima se, između ostalog, poziva na "smrt" uz zahtjev za oslobođenje iz zatvora pripadnika ekstremističke grupe "Narodne patrole" od kojih je jedan uhapšen 15. februara zbog posjedovanja snajpera. Nepoznata lica prekrečila su i ove poruke danas u popodnevnim časovima i ostavila samo natpis “Kosovo je Srbija”, navodi se u saopćenju.

Naglašava se da su institucije države Srbije odgovorne za stanje na ulicama Beograda a njihovim nereagiranjem i direktnim targetiranjem aktivista od strane pojedinih predstavnika vlasti, djelovanje ekstremističkih grupa se intenziviralo. "Usprkos svim pritiscima i pretnjama, Inicijativa nastavlja svoju borbu za pravednije i nenasilno društvo i ostaje istrajna u nepristajanju na pravila koja građanima nameću ekstremističke grupacije koje se obračunavaju oružjem i pretnjama. Ovakve grupe i njihovo štetno delovanje u isključivoj su nadležnosti rada državnih organa, a obračunavanje sa njima nije posao organizacija civilnog društva", zaključuje Inicijativa.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više