Novosti

Kronika

Искaзницa зa пoљoприврeдникe

Први кoрaк у дигитaлизaциjи пoљoприврeдe: Искaзницa eПИ зaмиjeнит ћe свe пoстojeћe кaртицe кoje су пoљoприврeдници дo сaдa кoристили

4unghprdag8c6whht4oj8m2nwx9

Elektronička poljoprivredna iskaznica

Na veb-stranici ruralnirazvoj.hr objavljena je sredinom marta ove godine informacija da svaki poljoprivrednik u Hrvatskoj može zatražiti elektroničku poljoprivrednu iskaznicu, skraćeno zvanu ePI. To je službeni dokument Ministarstva poljoprivrede koji, prema riječima ministrice poljoprivrede Marije Vučković, uvodi poljoprivrednike u digitalno doba i budućnost digitalnih usluga. Iskaznica će poljoprivrednicima omogućiti ‘jednostavno i brzo obavljanje administrativnih postupaka iz udobnosti svog doma’.

Iskaznica ePI zamijenit će sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici do sada koristili – tzv. zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja. Prva pogodnost koju nova iskaznica donosi je potpuno elektroničko podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u. Zahvaljujući njoj rasteretit će se administrativni sustav Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te ubrzati obrada i isplata potpora.

Zahtjev za izdavanje ePI-ja poljoprivrednici podnose u podružnicama APPRRR-a, a ispunjava se u elektroničkoj formi. Za zahtjev je nužna osobna iskaznica, OIB, e-mail i kontakt-broj mobitela nositelja poljoprivrednog gospodarstva, za koga je prvo izdavanje besplatno.

Iskaznica ePI može se koristiti i za pristup sustavu e-Građani radi korištenja digitalnih usluga, npr. za dohvaćanje dokumenata (domovnica, rodnih listova, potvrda o prebivalištu itd.), potom za usluge HZMO-a, HZZO-a i za porezne prijave. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković također je izjavila da je riječ o iskaznici s nizom pogodnosti i s visokim stupnjem sigurnosti, najnaprednijom na tržištu.

- Također, u tijeku je rad na brojnim drugim projektima čija će realizacija u praksi značiti digitalizaciju i modernizaciju poljoprivrede, odnosno ubrzavanje procesa, integraciju, kontrolu i dostupnost podataka te štednju vremena i novca.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više