Novosti

Društvo

Sindikat protiv vlasnika Dukata

Sindikat poljoprivrede otkazuje Kolektivni ugovor za Dukat jer njegov vlasnik Lactalis razbija sindikate i ne pregovara u dobroj vjeri

Large dukat

Vlasnik Dukata je francuski mljekarski gigant Lactalis (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Sindikat poljoprivrede (PPDIV) obavijestio je u petak kompaniju Dukat i resorno ministarstvo da otkazuje Kolektivni ugovor za Dukat jer njegov vlasnik Lactalis razbija sindikate i ne pregovara u dobroj vjeri, izvijestili su iz PPDIV-a, a prenosi Hina.

Kako je Dukat u vlasništvu francuskog Lactalisa, o toj odluci izvijestili su i članove Vijeća Jugoistočne Europe Europske federacije sindikata (EFFAT) na sjednici kojom je predsjedao glavni tajnik EFFAT-a Kristjan Bragason.

Sindikat PPDIV-a je prije dvije godine uspio dogovoriti produžetak važenja Kolektivnog ugovora za još dvije godine, uzevši u obzir obrazloženje poslodavca da zbog situacije na tržištu i cijena energenata ne može dogovoriti unapređenje materijalnih prava.

„Ubrzo se pokazalo kako je to bila samo predstava za javnost jer poslodavac, za razliku od nas, nije pregovarao u dobroj vjeri, što je za Lactalis uobičajeno“, kažu sindikalci.

Nekoliko mjeseci nakon završetka pregovora, poslodavac je osnovao svoj sindikat i potpuno prekinuo socijalni dijalog s PPDIV-om.

Iako smo po informacijama od naših kolega iz EFFAT-a, znali da je Lactalis jedan od najgorih poslodavaca ne samo u mljekarskoj industriji nego i općenito, vjerovali smo da ćemo to premostiti socijalnim dijalogom, ali uzalud, poručuju iz PPDIV-a.

Optužuju poslodavca da je „kupio“ predsjednika radničkog vijeća Igora Ciglara, koji je bio izbačen iz sindikata jer je članarinu trošio u privatne svrhe. Taj smo slučaj prijavili DORH-u i očekujemo podizanje kaznene prijave, ističu iz sindikata.

Nakon niza upozorenja upućenih poslodavcu zbog nezakonitog postupanja, PPDIV je odlučio pokrenuti pregovore o izmjenama Kolektivnog ugovora, tražeći da polazna točka budu trenutna materijalna prava.

Poslodavac je to rezolutno odbio pravdajući se kako bi to bio „novi trošak“ koji, u ovom trenutku, financijski ne može podnijeti. No, pravi razlog je nešto drugo - Lactalis ima dugogodišnju praksu razbijanja sindikata, koju je odlučio proširiti i na Hrvatsku, tvrdi PPDIV.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više