>

novosti logo

Kronika Kronika

Ispraćena jubilarna godina

Prethodne godine obilježeno je 70 godina od pobjede nad fašizmom i 40 godina od proglašenja Zagreba gradom herojem

Antifašisti Zagreba i Zagrebačke županije organizirali su 29. decembra svečanost povodom jubilarne 70. godišnjice oslobođenja Zagreba i pobjede nad fašizmom, kao i 40. godišnjice proglašenja Zagreba gradom herojem. Okupljenim a u prepunoj dvorani restorana ‘Globus’ obratili su se rukovodioci antifašističke organizacije, počasni predsjednik Stjepan Mesić i u ime pokrovitelja, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, šef Gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

U antifašističku borbu od 1941. do 1945. bio je uključen čitav narod, pa se mora govoriti o borcima i o simpatizerima, rekao Stjepan Mesić, ističući da i danas ima nekih koji ne žele razumjeti što se dogodilo u četiri ratne godine i koji bi da revidiraju povijest. Hrvatski udžbenici povijesti puni su laži i neistina, rekao je Mesić i ilustrurao to udžbenikom iz koga je učila njegova unuka i u kome je Pavelić na velikoj fotografiji bio tituliran kao poglavnik NDH bez ikakvih daljih komentara, a Tito na manjoj fotografiji kao čovjek pod čijom su vlašću počinjeni nebrojeni zločini.

- Neki kažu da su domobrani bili antifašisti. Jesu, ali tek kad su se predali partizanima, neki i više puta, i tako im osigurali puške i uniforme, a neki i ostali u partizanima, rekao je Mesić.

Velik uspjeh bilo je ponovo pokretanje Trnjanskih kresova nakon 25 godina, gdje se skupilo oko 3.000, najviše mladih ljudi.

- Ono što se događalo u Hrvatskoj nije bio pokret otpora već općenarodni ustanak, u kome je vodeću ulogu imala komunistička partija predvođena Josipom Brozom Titom, rekao je predsjednik SABA RH Franjo Habulin i kao osnovni zadatak antifašista najavio očuvanje povijesne istine i otpor onima koji bi je revidirali.

- Ove godine je navršeno punih 70 godina od povijesnog trenutka kada su partizanski borci i antifašisti oslobodili Zagreb. Dani su to sjećanja na pobjedu nad fašizmom, ali i na sve žrtve najvećeg terora 20. stoljeća, rekao je pročelnik Kojić ističući da se temeljima borbe za ljudska prava, protiv rasne mržnje i segregacije mora nastaviti s gradnjom slobodne, demokratske i neovisne Hrvatske. Podsjetio je da je i on član Udruga antifašista Zagreba i da se na takvim skupovima osjeća kao kod kuće.

- S ponosom možemo reći da je na ovim prostorima među prvima bio organiziran otpor nacifašizmu, rekao je Petar Raić, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Zagreba i Zagrebačke Županije, ističući brojne aktivnosti koje je ZUABA u suradnji i podršku državnih i gradskih organa provela tokom 2015. Među njima je niz skupova i komemoracija u danima oko 8. maja, uključujući i ponovo pokretanje Trnjanskih kresova nakon 25 godina, a gdje se skupilo oko 3.000, najviše mladih ljudi. ‘Novi naraštaji moraju znati kako je antifašizam nastao kao odgovor na kršenje mira i slobode, u cilju očuvanja demokratskih vrijednosti’, rekao je Raić.

Predsjednik SABA RH Habulin uručio je plaketu Saveza dugogodišnjem aktivistu i učesniku NOB Franji Cvrtili, a prisutnima su se obratili i konzul Ruske Federacije Vladimir Poljanin koji je istaknuo dobru suradnju veteranskih organizacija dvije države, šef SDP-a u Zagrebu Davor Bernardić i preživjeli učesnici NOB-a koji su evocirali uspomene na borbe u kojima su učestvovali. Veliku ulogu u svečanosti imali su Partizanski zbor pod vodstvom Dušana Vitasa koji je nedavno obilježio prvu godišnjicu rada, KUD ‘Valentino’ iz Dubrave i drugi izvođači.

1/1