Novosti

Politika

Zagreb mora biti ponosan na Deseti korpus NOVJ-a

To je bio jedini korpus NOVJ koji je nosio ime po nekom gradu. Zagreb je to zaslužio jer je imao organizirani antifašistički pokret, svaki peti Zagrepčanin je otišao u partizane, a u NOB-u ih je poginulo 23.000, rekao je predsjednik SABA RH Franjo Habulin na obilježavanju 80. godišnjice osnivanja

Large ras 13 habulin

Franjo Habulin u Rasinji (foto Nenad Jovanović)

U društvenom domu u Rasinji 20. januara obilježena je 80. godišnjica osnivanja Desetog zagrebačkog korpusa. Skup su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH), Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Koprivničko-križevačke županije i Općina Rasinja.

- Zagreb može biti ponosan na Deseti zagrebački korpus NOVJ, jer njegove jedinice nisu samo vodile borbe za oslobođenje nego su bile graditelji kulturnog i društvenog života na oslobođenim područjima - rekao je voditelj programa Dubravko Sidor na početku skupa, nabrajajući poznate osobe koje su bile u korpusu poput Jože Horvata, Josipa Bobija Marottija, Ede Murtića

- Naša općina je siromašnija od nekih drugih, ali je bogata po obilježjima NOB-a kojih je 17 - rekao je Dušan Dulikravić, predsjednik UABA-e Rasinja, ističući važnost antifašizma. Današnji fašizam je kad bogati postaju još bogatiji, a siromašni siromašniji; protiv toga se antifašisti moraju boriti, kazao je.

- Obljetnica osnivanja konačno se obilježava na mjestu gdje je korpus formiran. Nažalost, mnogi ne znaju da je to bilo u Rasinji. Zato treba podsjetiti što je sve NOB dobrog i pozitivnog donijela, pogotovo što mnogi marginalni likovi stvaraju drugu povijest po mjeri opasne manjine - rekao je načelnik općine Danimir Kolman.

– Antifašizam i NOB nisu stvar jedne nacije niti jedne političke opcije - to je bio svehrvatski i svejugoslavenski pokret. Zato se svaka stranka koja drži do antifašizma treba uključiti u proslave i očuvanje sjećanja na NOB – istaknuo je.

Predsjednik SABA RH Franjo Habulin podsjetio je na okolnosti osnivanja korpusa 19. januara 1944., ističući da je on bio jedini koji je nosio ime po nekom gradu.

- Zagreb i njegovi građani su to zaslužili, jer je u gradu djelovao organizirani antifašistički pokret, svaki peti Zagrepčanin je otišao u partizane, a u NOB-u je poginulo 23.000 građana Zagreba. Neki danas pokušavaju stvoriti drugu Hrvatsku zagledanu u prošlost i njen najmračniji dio, pa revizionizmom i lažima traže put u budućnost. S TV ekrana, medija i udžbenika dolazi niz laži, a već smo na žalost skoro pa navikli da mladi koriste ustaški pozdrav Za dom spremni. Uz brojne incidente u Vukovaru, sad su počeli i incidenti u Zadru. Dakle, ustašizacija se nastavlja, a nje ne bi bilo bez prešutne podrške društva, da o crkvi ne govorimo. Moramo čuvati i poštovati sve one koji su se borili i dali živote za slobodu, zbog čega bi u Zagrebu trebalo ponovo vratiti ulicu X zagrebačkog korpusa - istaknuo je Habulin.

- Kad su 1944. domobrani masovno bježali u partizane, Pavelić je od ostatka njihovih snaga i ustaša stvorio Hrvatske oružane snage (HOS). Kad je počeo zadnji rat, pojedinci su osnovali HOS, ali se Franjo Tuđman plašio sukoba s njima pa je tražio raspuštanje, nakon čega je dio HOS-ovaca otišao u Zbor narodne garde, a dio kućama. I tu je priča o HOS-u završena. Hrvatsku nije branio HOS nego branitelji. Ipak, u Vukovaru se kolona sjećanja odvijala pod zastavom HOS-a - rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i dodao da se povijest ne može promijeniti.

Koprivničko-križevački dožupan Ratimir Ljubić naglasio je važnost prenošenja antifašističkih vrijednosti na mlade generacije i iskorjenjivanje mržnje.

Za kulturno umjetnički dio programa pobrinuli su se sopranistica Barbara Othman uz pranju Marjana Krajine, te mješoviti pjevački zbor Lira, otpjevavši niz partizanskih pjesama. Prije skupa položeni su i vijenci na spomen obilježje na mjestu formiranja korpusa.

Podsjetimo, Deseti zagrebački korpus osnovan je 19. januara 1944. kod dvorca Inkey u Rasinji na inicijativu Josipa Broza Tita. Činile su ga 32. i 33. divizija, Zapadna i Istočna grupa partizanskih odreda te diverzantski bataljon. Prilikom osnivanja brojao je oko 6.500 boraca, na kraju rata oko 13.000. U borbama je poginulo i ranjeno 7.780 boraca. Komandant korpusa bio je Vladimir Matetić, a kasnije Mate Jerković, komesar Ivan Šibl, pomoćnik komesara Šime Balen, a načelnik štaba je bio Josip Rukavina. Među ostalima, u komandi korpusa bili su u Većeslav Holjevac i Franjo Tuđman.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više