Novosti

Kronika

Nema isprike za pobjedu

Obilježena 73. godišnjica osnivanja Desetog zagrebačkog korpusa: Jugoslavija je 25 nakon rata bila najveće gradilište u Evropi, a što je Hrvatska 25 godina nakon rata?, upitao je Pavle Gaži

Partizani su bili pobjednici u Drugom svjetskom ratu i nikom se ne trebaju ispričavati, rekao je nekadašnji partizan i poslijeratni rukovodilac Pavle Gaži na obilježavanju 73. godišnjice formiranja Desetog zagrebačkog korpusa NOVJ-a u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu. Primajući povelju Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Gaži koji je u ratu bio angažiran na području djelovanja Zagrebačkog korpusa, naglasio je žalost zbog sadašnjeg odnosa prema antifašizmu, te se prisjetio vremena poslijeratne izgradnje.

- Iz ničega smo gradili ‘Podravku’. Nju su gradile partizanske i domobranske udovice i zato je njeno pljačkanje i uništavanje u vrijeme liberalizma uvreda i za radnike te tvornice, za domovinu i za sve one koji su preživjeli 1945. i gradili zemlju. Jugoslavija je 25 nakon rata bila najveće gradilište u Evropi, a što je Hrvatska 25 godina nakon rata? - upitao je Gaži.

- Ovo bi trebala biti prijelomna godina za odnose u svijetu, ali Hrvatska se za to ne može pripremati tako što će državni dužnosnici nositi maskirne uniforme ili što se želi od Hrvatske praviti nekakvu Vojnu krajinu - rekao je Gaži.

Prisutnima se obratio i predsjednik SABA RH Franjo Habulin koji je podsjetio o borbama koje je Korpus, formiran u Rasinji 19. januara 1944. godine, vodio u sjeverozapadnoj Hrvatskoj između rijeka Save, Drave, Ilove i Sutle.

- Okupatori i ustaše nastojali su onemogućiti djelovanje Korpusa sastavljenog od dvije divizije i šest partizanskih odreda, tako da je Korpus do kraja rata bio u okruženju - rekao je Habulin. Podsjetio je i da je u Korpusu bio velik broj Zagrepčana, kao i da je od tadašnjih 220.000 stanovnika Zagreba četvrtina surađivala s Narodnooslobodilačkim pokretom. Osvrnuo se i na današnji odnos prema narodnooslobodilačkoj borbi.

- Ustaše i partizani nisu isto; partizani su se borili za oslobođenje, a ustaše na strani fašizma koji su obilježavali genocid, teror i zločini. Ne možemo biti zadovoljni sadašnjim odnosom vlasti prema antifašizmu, jer se tolerira revizija povijesti u kojoj se minimizira uloga partizana, a postavljaju se ploče s ustaškim pozdravom i on se masovno uzvikuje na nogometnim utakmicama. Taj pozdrav stajao je na naredbama za likvidacije i slanje u logore -rekao je Habulin.

Po riječima bivšeg predsjednika Ive Josipovića, osnivanje Zagrebačkog korpusa važan su događaj i zato bi tim godišnjicama trebali prisustvovati i državni rukovodioci.

- Danas živimo u vrijeme laži u kojem se izdajnici proglašavaju domoljubima, a partizani izdajnicima i zločincima. Zato nam ova okupljanja trebaju biti poticaj da sačuvamo dobru povijest - rekao je Josipović.

Skup, održan pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i SABA RH, prošao je u znaku odsustva državnih rukovodilaca, uz tek nekoliko saborskih zastupnika (Anka Mrak Taritaš i Veljko Kajtazi), šefa savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera i predstavnice ministarstva branitelja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više