Novosti

Kronika

Oбнoвa двoрцa Инки

Oпћинa Рaсињa нaстojи oживjeти пoвиjeсну грaђeвину: Koпривничкo-крижeвaчкa жупaниja сe oбaвeзaлa припрeмити прojeкт зa кojи из eврoпских фoндoвa oчeкуje 10 милиjунa eурa

Large 3

Godinama zapušten dvorac Inki

Poznati dvorac Inki u Rasinji koji ima status kulturnog dobra i u kojem je tokom Drugog svjetskog rata osnovan 10. zagrebački korpus NOVJ, u budućnosti bi trebao biti obnovljen. Da bi obnova bila uspješno realizirana, Koprivničko-križevačka županija se obavezala pripremiti projekt za koji evropskih fondova očekuje 10 milijuna evra.

Obnovom dvorca koji je, osim kao plemićka građevina, služio kao škola, ambulanta i zadruga za vrijeme Jugoslavije, trebala bi biti postignuta njegova funkcionalnost u turističkom smislu. Dvorac je godinama bio devastiran i zapušten, a kraće vrijeme bio je u vlasništvu jednog lokalnog poduzeća koja je otišlo u stečaj. Više o historiji dvorca i njegovoj važnosti rekao nam je Krunoslav Belaj, ravnatelj OŠ Andrija Palmović iz Rasinje.

Po njegovim riječima, propašću Austro-ugarske monarhije u novonastalim političkim prilikama naglo počinje stagnacija obitelji Inki, kao uostalom čitave Podravine. Agrarnom reformom gube velike komplekse zemlje i žive praktično od prodaje svojih posjeda. Mirko IV barun Inki više je boravio po evropskim prijestolnicama nego u Rasinji. Umire 1934. godine i zadnji je pokopani član obitelji na vlastelinskom groblju uz župnu crkvu u Rasinji. Njegova supruga s dvoje djece napušta zauvijek Rasinju u završnici ratnih operacija 1945. godine. Tokom Drugog svjetskog rata u dvorcu je smještena ustaška žandarmerija. Oko dvorca vode se i oružani sukobi. U siječnju 1944. godine u dvorcu je formiran i 10. korpus, poznatiji kao zagrebački, koji je odigrao značajnu ulogu u antifašističkom pokretu u Hrvatskoj.

- Napušteni dvorac te 1945. godine i kasnije proživljava neviđenu devastaciju i pljačku. Rasinjani su najmanje sudjelovali u toj sveopćoj grabeži vjerojatno iz poštovanja prema barunskoj obitelji. Samo zahvaljujući prisebnosti pojedinaca spašen je dio dvorske knjižnice i arhivske građe koja je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U dvorcu djeluje Opća poljoprivredna zadruga, a od 1956. do 1993. godine tu je smještena osnovna škola. U manjoj zgradi radi matični ured i zdravstvena ambulanta - istaknuo je Belaj. Poticaj obnovi dvorca je činjenica da je njegov vlasnik prošle godine postala Županija te da cijeli projekt podržava i načelnik Rasinje Danimir Kolman.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više