>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Mirna Jasić

Istrani odgajaju nove generaciju u duhu antifašizma

Zagrebački antifašisti na 8. Danima antifašizma u Opatiji: Istarski NOB spomenici uređeni su i redovno posjećivani od strane škola i organizacija mladih. Lokalne vlasti pomažu i financiraju rad udruga antifašista u Istri, a i sami u njima sudjeluju

Pedeset članova Zajednice udruga antifašista i antifašističkih boraca (ZUABA) Zagrebačke županije i Grada Zagreba te Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) - JUG Zagreb sudjelovali su na osmim Danima antifašizma u Opatiji, koji se održali od 1. do 3. marta. Svojim dolaskom osnažili su značaj ove tradicionalne manifestacije, koju organizira UABA Opatije zajedno s opatijskom gimnazijom ‘Eugen Kumičić’.

Posjet Istri nije neobičan za ove zagrebačke antifašiste, koje je u Opatiji primio gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i domaćini, članovi UABA Opatije, jer u sklopu svog godišnjeg plana redovito obilježavaju važne antifašističke obljetnice iz vremena NOB-a, pa tako među ostalim, svake godine obilaze spomen parkove i spomenike, obnavljaju ih i održavaju, te polažu vijence u znak spomena na žrtve fašizma.

- Na putu do Opatije susreli smo se sa članovima antifašističkih udruga i obišli mnoge NOB spomenike. U Delnicama smo položili cvijeće na Spomen kosturnicu na tamošnjem groblju te na spomenik ustanku naroda Gorskog kotara, gdje smo se susreli s članovima UABA Delnice i zamjenicom gradonačelnika Katarinom Mihelčić. Potom smo položili vijenac na spomenik borcima NOR-a i žrtvama fašizma na Grobniku, gdje nas je Branko Čargonja, ispred čavjanske UABA-e, upoznao sa događajima iz NOR-a na tom području te govorio o značaju tog velebnog spomenika. Zatim smo obišli Rupe i Lipu, naselja u općini Matulji, te položili vijenac na spomenik žrtvama fašizma 30. aprila 1944. godine i borcima NOR-a. Potom smo razgledali Memorijalni centar Lipa kroz koji nas je provela kustosica Vana Gović te se susreli sa članovima UABA Liburnija. Zatim smo Spomen parku kraj Jame u Ičićima položili vijenac na spomenik žrtvama fašizma - rekla je antifašistkinja Jelena Cukrov.

Zagrebački antifašisti drugog su se dana u Pazinu susreli sa članovima UABA Pazin i UABA Pula. Primio ih je i gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, te ih upoznao s njihovim njegovanjem tradicije antifašizma, posebno kroz edukaciju mladih u tamošnjim osnovnim i srednjim školama. Grad Pazin financira programe u školama kojima je cilj prenijeti mladima tekovine NOB-a i antifašizma.

- U Pazinu smo obišli i kuću gdje je 13. rujna 1943. godine Okružni narodnooslobodilački odbor za Istru donio povijesnu odluku da se Istra odcjepljuje od kraljevine Italije i sjedinjuje s Hrvatskom u sastavu Jugoslavije. Položili smo vijenac i na spomenik borcima NOB-a Istre u Pazinu. Nakon toga smo otišli u Buzet, gdje smo se susreli s tamošnjim članovima UABA-e, te položili cvijeće na spomenik boraca NOB-a, koji je vrlo lijepo uređen, jer je redovno održavan. Oduševilo nas je što Buzet, grad s 5000 stanovnika, ima udrugu antifašista koja broji 900 članova. Nažalost, u Zagrebu nam se toliki broj članstva zasad čini nedostižnim - navela je Jelena Cukrov i dodala da Istra veoma njeguje antifašističke vrijednosti, te daje puno pozornosti odgoju mladih generacija u duhu antifašizma.

- Svi istarski spomenici posvećeni NOB-u i žrtvama fašizma su uređeni i redovito ih se održava. Također, redovno su posjećivani od strane škola i organizacija mladih. Lokalne vlasti pomažu i financiraju rad udruga antifašista u Istri, a i sami u njima sudjeluju. Lokalne vlasti u Istri otvoreno govore protiv jačanja fašističkog ponašanja i jačanja klerofašizma, koji se nažalost sve više javlja kod dijela hrvatskih građana. Na sreću, Istrani su svjesni važnosti antifašističkog odgajanja mladih generacija i na tome organizirano i sustavno rade - zaključila je Jelena Cukrov.

1/3