Novosti

Društvo

Belomanastirski antifašisti izabrali

Nikola Opačić će novim četverogodišnjim mandatom zaokružiti dva desetljeća predsjednikovanja Udrugom antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir

Large uaba bm

Članovi UABA-e Beli Manastir na izbornoj skupštini

Održana je izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, jedine takve u Baranji. Skupštinu, na kojoj je bilo 15 od 25 članova, pripremio je i vodio predsjednik Nikola Opačić.

Izvještaj o radu između dvije izborne skupštine, završni račun za proteklo razdoblje, izvještaj Nadzornog odbora, prijedlog aktivnosti za sljedeće četiri godine i financijski plan za 2024. prihvaćeni su jednoglasno. Potom su razriješeni dužnosti dosadašnje Predsjedništvo, predsjednik i Nadzorni odbor i izabrano novo rukovodstvo.

Za predsjednika je ponovo izabran Nikola Opačić, koji će novim četverogodišnjim mandatom zaokružiti dva desetljeća svog predsjednikovanja. U Predsjedništvo su – uz predsjednika po funkciji - još izabrani: Dragica Krbavac, Mijo Vargić, Gordana Ranković i Kristijan Melmajer, dok su u Nadzorni odbor izabrani Nada Belić, Jelena Opačić-Matijević i Vladimir Bjelica, uz zamjenike Milana Kovačevića, Milana Prusca i Slobodana Stankovića.

Udruga uspješno sarađuje sa SUBNOR-om Vojvodine, posebno s općinskim odborima iz Apatina, Bečeja, Sombora, Sremske Mitrovice – Laćarka i Subotice, a to je značajno zbog toga što su mnogi borci iz Vojvodine položili živote u borbama za oslobođenje Baranje, naročito u Batinskoj (novembar 1944.) i Bolmanskoj bici (mart 1945.). Članovi udruge redovito učestvuju u obilježavanju značajnih događaja iz NOR-a u Slavoniji i Baranji, Vojvodini i Distriktu Brčko.

Aktivnosti Udruge na širenju i očuvanju antifašizma, kao i tekovina NOB-a, u proteklom razdoblju podržavali su Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru i Veleposlanstvo Ruske Federacije u Zagrebu. Na prijedlog Predraga Stojanovića, udruga je prošle godine, uz pomoć Konzervatorskog odjela u Osijeku i u saradnji sa SABA RH, izdala monografiju "Spomenici Narodnooslobodilačke borbe na području Baranje".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više