Novosti

Politika

Ustaški ministar ostao bez ulice u Bjelovaru

Gradsko vijeće Bjelovara u utorak je promijenilo ime ulice nazvane po ustaškom ministru Juliju Makancu, čime je Dubrovnik ostao među posljednjim većim gradovima koji još uvijek ima ulice nazvane po ustaškim dužnosnicima 

Large makanec novi

Julije Makanec u uniformi ustaškog ministra 1944. godine

Nakon 34 godine revizionizma i iskrivljivanja povijesnih činjenica konačno je u utorak je preimenovana jedna od posljednjih ulica nazvana po ustaškim dužnosnicima u većim hrvatskim gradovima, ona po ustaškom ministru Juliju Makancu u Bjelovaru.

Čak i nakon preimenovanja jednog od najtvrdokornijih naziva iz tog zlosretnog doba, onog po ustaškom ministru Mili Budaku lani u Slavonskom Brodu, ostala je ulica Julija Makanca u Bjelovaru koju je danas Gradsko vijeće preimenovalo u Ulicu Tihomira Vrdoljaka, prvog poginulog hrvatskog branitelja u tom kraju u jesen 1991. godine. Time je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS) pri kraju svog drugog mandata ispunio obećanje da će sprati ljagu s Bjelovara.

Julije Makanec (1904.-1945.), bio je ustaški ministar narodne prosvjete, ravnatelj bjelovarske gimnazije, logorski časnik, zapovjednik ustaške mladeži i gradski načelnik koji je 8. aprila proglasio NDH u Bjelovaru.

Početkom godine, Gradsko vijeće Bjelovara preimenovalo je ulice nazvane po istaknutim pripadnicima ustaškog pokreta Stipi Javoru (1877.-1936.) i Vladimiru Jurčiću (1919.-1945.). Na mapi hrvatskih ulica po visokim ustaškim dužnosnicima još uvijek se ističe simbol hrvatskog turizma – Dubrovnik gdje se brani ulica Ante Sugja, istaknutog pripadnika ustaškog pokreta i konzula NDH u Pragu. Osim po Pavelićevom diplomati, Dubrovnik svojim nazivom ulica odaje čast i konavoskom ustaši Peri Bakiću i dvojici svećenika Petru Perici i Marijanu Blažiću, koje se smatra osloncima ustaške vlasti u Dubrovniku.

Na pismeni upit Novosti, dubrovački gradonačelnik Mato Franković obećao je da će izmjenu naziva ulica po istaknutim ustašama donijeti krajem listopada jer u tom vremenskom periodu planiraju i rebalans proračuna u kojem bi osigurali financijska sredstva za financiranje izmjena osobnih iskaznica.

Preimenovanje ulica nazvanih početkom devedesetih u čast istaknutih ustaša još uvijek je vruća politička tema koja se smatra izdajom Hrvatske, iako su ustaška imena ulica suprotne samom Ustavu Republike Hrvatske. Povjesničar prof. dr. Ivo Goldstein kaže da je odavanje časti ustašama civilizacijska sramota 21. vijeka.

- U meni ta diskusija ostavlja gorak okus i zapravo pitam se što mi to radimo u 2024. godini? O čemu mi to razgovaramo 34 godine nakon devedesete i raspada Jugoslavije. Živimo u društvu izokrenutih vrijednosti u kojem se relativizira sve pa i ustaški zločini u ime NDH, tobožnje hrvatske države. Ljudi poput Julija Makanca koji su podržavali i bili dio ustaškog režima koji je ubijao nepodobne - Srbe, Židove, komuniste, ne zaslužuju ulicu ni po kojoj osnovi – ističe Goldstein.

- Recimo, imali smo 15 dobrih godina: dva mandata predsjednika Mesića i mandat predsjednika Josipovića, dvije socijaldemokratske vlade Račana i Milanovića i dvije HDZ-ove vlade Sanadera i Kosor koji su bili vrlo rezolutni po tom pitanju. Sanader je probleme suočavanja s ustaškim režimom rješavao po kratkom postupku za koji bi možda neki pravnici tvrdili da nije izveden po najboljim pravnim uzusima. Naime, Vlada je jednostavno poslala buldožer koji je preko noći srušio spomenik Juri Francetiću u Slunju i nadgrobni spomenik Mili Budaku u Svetom Roku. To je, čini se, jedini način da se u ovoj državi rješavaju takve stvari suočavanja s ustaškim režimom. Doduše, Sanader je to napravio u vrijeme kad je Hrvatska bila pod snažnim monitoringom, u procesu ulaska u EU. Da to nije učinio, Hrvatska bi zasigurno imala problema. A onda je došla 2015. i s novom HDZ-ovom vlašću i predsjednicom Grabar Kitarović stvari su krenule prema dolje. Sve skupa je skandalozno, ali – takvi smo, kakvi smo. To je slika Hrvatske – zaključuje Goldstein.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više