Novosti

Politika

Nazovimo ulice pravim imenom

Savez antifašista donio je Deklaraciju kojom potiču inicijative za imenovanjem ulica i trgova po značajnim antifašistkinjama i antifašistima

Large tito

Trg Josipa Broza Tita u Zagrebu preimenovan je u Trg Republike Hrvatske (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske na nedavnoj izbornoj Skupštini donio je Deklaraciju o poticanju inicijativa za imenovanje geografskih toponima, ulica i trgova imenima značajnih antifašistkinja i antifašista. U deklaraciji se potiču inicijative pojedinaca i udruga, političkih stranaka, jedinica lokalne i regionalne samouprave za imenovanje ulica i trgova po značajnim antifašistkinjama i antifašistima.

"Razdoblje od više od tri desetljeća po uspostavi demokratske i neovisne hrvatske države te i deset godina po ulasku u EU u raznim je krajevima naše domovine obilježeno promjenama imena geografskih toponima koji su nosili imena značajnih antifašistkinja i antifašista. Ove su promjene, ma kako bile obrazlagane, zasnovane za ideji povijesnog revizionizma te kriminaliziranja osoba i događaja iz povijesti naše domovine za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata s ciljem osporavanja i relativizacije vrijednosti antifašizma, ponekad i ponegdje i zagovaranje osoba i događaja obilježenih vrijednostima suprotstavljenim antifašizmu ili čak vrednovanje određenih obilježja ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske", ističu u SABA-i RH.

Naglašavaju da je "povijesna valorizacija uloge značajnih antifašist(kinj)a i antifašista u stvaranju jedinstvene i nedjeljive hrvatske države te u moderiranju povijesnih okolnosti koje su vodile uspostavi Hrvatske kao demokratske i socijalne države tranzicijom iz socijalizma, a koji su u svojem djelovanju vodili vrijednostima koje i Ustav RH danas drži najvišim vrednotama ustavnog poretka" važna zadaća za sve koji baštine i promoviraju ideje antifašizma.

"Konačno, razumijevanje povijesti, želja da i za buduće generacije stvaramo zdravo društveno i povijesno razumno okruženje, kao i da se borimo protiv povijesnog revizionizma, relativiziranja lažnim vijesti i anakronizmima, te osporavanja ustavnih osnova hrvatske državnosti, motiv je našeg djelovanja", naglašavaju u SABA RH.

"Ovu Deklaraciju donosimo s ciljem poticanja inicijativa pojedinaca i udruga, političkih stranaka, jedinica lokalne i područne samouprave za imenovanje geografskih toponima, ulica i trgova, imenima značajnih antifašistkinja i antifašista, ne ističući niti jednu osobu poimence, ali s razumijevanjem da je naše društvo i politika 20. stoljeća vođena i prepoznata po važnim i snažnim pojedincima čija bi uloga trebala biti vidljiva i kroz nazivlje geografskih toponima, a i sami ćemo djelovati na taj način", zaključuju antifašisti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više