Novosti

Društvo

Kultura pokojnicima

Vijećnici platforme Možemo! ovih dana mogli bi nadjenuti sedam imena parkovima u gradskoj četvrti Trnje. Redom, to su: Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Đorđe Rapajić, Đorđe Balašević, Rajko Dujmić i Mira Furlan

Large intrigator lasi%c4%87

Trnje (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Službeno nazivlje javnih površina kao poligon za ideološki ogled vodećih političkih struja figurira otkako postoji Republika Hrvatska. Zabilježeno je kako je u novom izdanju odmjeravanja prošli tjedan stradao Mile Budak, ustaški ministar i ratni zločinac, pa i književnik. No ovih dana priprema se u Zagrebu čitav val imenovanja u specifičnom kontekstu, naime, za ranije neimenovane zelene prostore. Nazive bi trebao dobiti niz gradskih parkova, što se može promatrati i kao afirmacija urbanog zelenila u režiji vladajuće zeleno-lijeve koalicije.

Tako bi vijećnici platforme Možemo! na dan izdavanja ovih novina mogli nadjenuti sedam imena parkovima u gradskoj četvrti Trnje. Mjesni odbor Cvjetno naselje ima u vidu tri imena, a s po jednim se pridružuju odbori Veslačko naselje, Savski kuti i Miramare. Redom, to su: Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Đorđe Rapajić, Đorđe Balašević, Rajko Dujmić i Mira Furlan. Inače, najzanimljivijim čini se ime zagrebačke glumice po kojoj bi se zvao park na križanju Vukovarske i Holjevčeve, nasuprot kipa Franje Tuđmana. S tim da, kada se izjasne mjesni odbori, odluke treba potvrditi Vijeće gradske četvrti te još gradski Odbor za imenovanja parkova i trgova. A prvi je to čin u ovom području javnih politika Zagreba nakon inicijative gradskog čelnika SDP-a Viktora Gotovca za povrat imena Trga maršala Tita. I, također, nakon nedavnog imenovanja jednog parka u naselju Vrbik imenom slavne žrtve kozmičkoga ruskog imperijalizma, kujice Lajke.

Ukupno gledano, nastavak se procesa može nazvati i zelenim i lijevim, ali ćemo biti slobodni gradskim ocima i majkama sugerirati daljnji pomak ulijevo. Konkretno, da živućim kolegama spomenutih uglednika iz kulturne industrije osiguraju primjeren tretman u svakodnevnom radu. Dovoljno će pritom biti da kritički osmotre, recimo, primjer gaženja njihove egzistencije u slučaju riječkog projekta EPK 2020. Sustavna politička briga za status i prava današnjih kulturnih radnika bila bi, uostalom, najveći spomenik i za umrle velikane domaće scene.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više