Novosti

Politika

Konačni raskid s ustašama

Osim što bi se preimenovanjem četiri ulice koje nose imena manje ili više istaknutih pripadnika ustaške NDH konačno skinula ljaga sa Zagreba, ispravila bi se još jedna nepravda po kojoj je svega desetak ulica i trgova u glavnom gradu nazvano po ženama

Large begovic

Jedna od ulica trebala bi dobiti ime i po prvoj ženskoj direktorici Drame HNK Boženi Begović

Grad Zagreb konačno će nakon gotovo tri desetljeća imati priliku uhvatiti korak s civilizacijskim vrijednostima. U prilog tome Vijeće gradske četvrti Črnomerec na nedavnoj je sjednici donijelo zaključak o prijedlogu za preimenovanjem četiriju ulica na tom području koje, zahvaljujući glasovima vijećnika Gradske skupštine Grada Zagreba još od 27. lipnja 1995., nose nazive po manje ili više istaknutim pripadnicima ustaške Nezavisne Države Hrvatske – Franje Nevistića, Ivana Oršanića, Srećka Karamana i Branka Klarića.Vijeće gradske četvrti predlaže pak da se dotične ulice nazovu imenima istaknutih dramskih umjetnica: Mije Oremović, Elize Gerner, Božene Begović (književnica, prevoditeljica i također prva spikerica Radio Zagreba), Božene Kraljeve i Sidonije Erdődy Rubido, prve hrvatske operne primadone.

Time bi se ispravila još jedna nepravda, po kojoj je svega desetak ulica i trgova u glavnom gradu nazvano po ženama.Novosti su otprije upozoravale na suspektnost naziva dotičnih ulica čiji je prijedlog za imenovanjem tadašnjoj Komisiji za imenovanje naselja, ulica i trgova, kojom je predsjedao hadezeov Hrvoje Hitrec podnijela Hrvatska matica iseljenika, kojom je pak ravnao predratni kanadski emigrant Ante Beljo, devedesetih godina zastupnik HDZ –a u dva saborska mandata i 1991. pomoćnik ministra informiranja. Ovako je primjerice Beljo u obrazloženju Komisiji notirao Oršanićevu ulogu: "Za vrijeme NDH odgajao je mladež u duhu kršćanske civilizacije, socijalne pravde i domoljublja".

Činjenica radi, nije naodmet još jednom podsjetiti da je Franjo Nevistić, pravnik i novinar, bio najpoznatiji kao urednik tjednika "Spremnost", čiju je dužnost preuzeo u siječnju 1945., u godini sloma NDH. Prije toga radio je kao tajnik u kabinetu ministra pravosuđa i bogoštovlja, te od listopada 1942. do rujna 1943. postao drugi tajnik poslanstva NDH u Rimu.

Izvori iz publikacije "Spremnost 1942 – 1945" povjesničara Trpimira Macana otkrivaju Nevistićevu pravu strast. "Nemoguće je odieliti Poglavnika i Njegov ustaški pokret od hrvatskog naroda (…) bez Poglavnika bez ustaškog pokreta, bez današnje ustaško vanjsko-političke orientacije, hrvatski narod nije podpun, nije nikakav međunarodni subjekt", napisao je urednik "Spremnosti".

Ivan Oršanić pak, bio je državni tajnik za promidžbu i zapovjednik Ustaške mladeži, koji se poput Nevistića nakon rata dao u emigraciju, što je bila i sudbina pjesnika Srećka Karamana nekadašnjeg upravnog službenika u NDH. U svojim pisanijama Oršanić je veličao državnu ideologiju, izražavajući povjerenje u poglavnika Antu Pavelića, za kojeg je, prema izvoru iz Macanove publikacije, napisao da može biti nosilac samo odlučnosti, a nikakvih kapitulacija i malodušja.

Radu Borić, predsjednicu Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba upitali smo o navedenom prijedlogu Vijeća gradske četvrti.

- Formalno prijedlog iz pisarnice još nismo zaprimili. Ali treba reći da je prvi zahtjev na našoj prošloj sjednici za preimenovanjem dotičnih  i ne samo tih ulica pristigao od Documente i Svjetskog židovskog kongresa. Kako bilo, nakon što zaprimimo zaključak o prijedlogu za preimenovanje iz Gradske četvrti Črnomerec, o prijedlogu će odlučivati Odbor, a konačnu odluku donosi  Skupština Grada Zagreba – rekla nam je Borić.

Naša sugovornica očekuje da Skupština donijeti pozitivan zaključak za preimenovanjem tih ulica za što je potrebno 25 ruku vijećnika, od kojih platforma Možemo! čini većinu s 27 vijećnika. Osobno izražava zadovoljstvo zbog prijedloga da se ulice imenuju po istaknutim ženama.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više