Novosti

Politika

Glumice umjesto ustaša

Zagrebačka Skupština promijenila je ime četiri ulice nazvane po ustaškim simpatizerima i dužnosnicima umjesto kojih su ih dobile Mija Oremović, Božena Begović, Božena Kraljeva i Eliza Gerner, a svoj park dobio je i Borivoje Dovniković

Large bordo

Borivoj Dovniković Bordo (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je u četvrtak navečer prijedlog skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova o preimenovanju ulica na području Gradske četvrti Črnomerec koje su bile imenovane po dužnosnicima i simpatizerima Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Odboru i nadležnom Vijeću Gradske četvrti s inicijativom za preimenovanje ulica obratili su se udruga Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Svjetski židovski kongres, a Vijeće Gradske četvrti je predložilo preimenovanje po istaknutim hrvatskim glumicama.

Odlučeno je da se Ulica Franje Nevistića preimenuje u Ulicu Mije Oremović, u spomen na tu glumicu i dramsku umjetnicu, a Ulica Ivana Oršanića dobiva ime Ulica Božene Begović, u spomen na glumicu, književnicu i prvu spikericu Radio Zagreba. Ulica Srećka Karamana preimenuje se u Ulica Božene Kraljeve, a Ulica Branka Klarića u Ulicu Elize Gerner, u spomen na te dvije glumice i dramske umjetnice. Odluka stupa na snagu 1. srpnja.

Gradska skupština prihvatila je i da se neimenovani park u Gradskoj četvrti Trešnjevka - sjever imenuje u spomen na velikana animiranog filma i karikaturista Borivoja Dovnikovića i dobiva ime Park Borivoja Dovnikovića.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više