Novosti

Društvo

Od Danice do Jasenovca

Danica je bila prvi sabirni logor u NDH, osnovan 15. aprila 1941. i trajao je do septembra 1942. godine. Kroz logor je prošlo oko 5.600 zatočenika

Large parastos danica

Parastos u Danici

Srpska pravoslavna crkvena opština Koprivnica i Veliki Poganac, u saradnji sa Vijećem srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije i Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Koprivnice, održali su molitveni pomen - parastos za Srbe i žrtve drugih nacionalnosti stradale u ustaškom logoru "Danica" tokom Drugog svjetskog rata.

Osim srpskih vijećnika, prisustvovali su predstavnici koprivničkih gradskih i županijskih vlasti, lokalnih antifašističkih udruženja i potomci žrtava. Obilježavanje je počelo zajedničkom prigodnom molitvom velikopoganačkog paroha Branislava Todorovića i koprivničkog paroha Radovana Dimitrića, a nastavilo se razgledavanjem novouređenog spomen-doma u kome se nalazi stalni postav pod nazivom "Od Danice do Jasenovca".

Tom prilikom ispred Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije govor su održali zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž (nezavisna), i zamjenik župana Ratimir Ljubić (HDZ), dok se u ime VSNM-a Koprivničko-križevačke županije svima obratio potpredsjednik Gojko Leban. Navedeni govornici naglasili su značaj održavanja historijskog sjećanja na ustaški zločin iz Drugog svjetskog rata.

Danica je bila prvi sabirni logor u NDH, osnovan 15. aprila 1941. i trajao je do septembra 1942. godine. Smješten je na prostoru zatvorene istoimene tvornice kemijskih proizvoda. Kroz logor je prošlo oko 5.600 zatočenika, a postoji poimenični popis 4.348 logoraša. Najviše je bilo logoraša srpske nacionalnosti, njih sveukupno 2.830 pa 812 Jevreja, 504 Hrvata, 125 Roma, 30 Muslimana ili Bošnjaka, 15 Crnogoraca i žrtava drugih nacionalnosti.

Procjene su da je u logoru stradalo između 200 i 300 logoraša. Za ova zlodjela su tokom odgovarali gotovo svi koji su bili članovi ustaške logorske uprave - izuzev logornika Stjepana Pižeta. Jedan od glavnih ratnih zločinaca među njima, Martin Nemec 1947. javno je obješen na tadašnjim ruševinama logora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više