Novosti

Društvo

Sanacija Danice

Oštećeni betonski zidovi prvoga ustaškog logora, Danice kod Koprivnice, ove godine trebali bi biti obnovljeni. Iz Grada su poručili su kako je sanacija prioritet jer se radi o kulturnom dobru

Large informator sanacija danice %c4%87irilica

Ostaci kompleksa

Oštećeni betonski zidovi prvoga ustaškog logora, Danice kod Koprivnice, ove godine trebali bi biti obnovljeni. Obnovu najavljuje Grad Koprivnica, a Ministarstvo kulture i medija za taj projekt već je obezbijedilo potrebna financijska sredstva u iznosu od 13.272,28 evra. Iz Grada su poručili su kako je sanacija zidova prioritet jer se radi o kulturnom dobru što ga čine zgrade nekadašnjeg tvorničkog kompleksa Danica koji su ustaše 1941. pretvorile zloglasni logor. Danas je u podosta lošem stanju iako ima status spomen područja pod ingerencijom Gradskog muzeja Koprivnica. Buduću sanaciju zida prokomentarisao je Dražen Ernečić, kustos i historičar koprivničkog gradskog muzeja.

- Radi se o graditeljskom sloju arhitekta Đure Karnelutija, povijesno vrlo važnog urbanog graditelja. Njegovo djelo je i zgrada zagrebačkog Paromlina koji je također u ruševnom stanju - rekao je Ernečić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više