Novosti

Kronika

Vijeće srpske manjine posjetilo Danicu

Usprkos gubitku pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjenama osobnosti od strane lokalnih vlasti, odali smo počast nevino stradalim žrtvama prvog ustaškog sabirnog logora Danica

Large 9

Vijenci za žrtve ustaškog terora

Predstavnici Koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije prošlog su utorka, povodom komemoracije, posjetili mjesto nekadašnjeg ustaškog logora Danica koji je pred 80 godina osnovan u neposrednoj blizini Koprivnice. Ispred ulaznih vrata logora, vijećnici i vijećnice položili su vijence i minutom ćutanja odali poštovanje svim stradalima. Kroz logor Danicu, prvi koji su ustaške vlasti osnovale u NDH, prošlo je najviše logoraša srpske i jevrejske nacionalnosti, ali i onih hrvatske, romske i drugih nacionalnosti. O komemoraciji na Danici županijsko vijeće srpske nacionalne manjine objavilo je i službeno priopćenje, u kojem se referiraju na izostanak poziva na službenu gradsku komemoraciju.

"Koordinacija vijeća srpske zajednice koprivničko-križevačke županije, usprkos gubitku pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjenama osobnosti od strane lokalnih vlasti, odala je počast nevino stradalim žrtvama prvog ustaškog sabirnog logora Danica. Na mjestu logora je sačuvano Spomen područje Danica koje ima i status zaštićenog kulturnog dobra. Iz njega je početkom 90-tih uzeta lokomotiva Katica koja je prevozila zatočenike i odnesena u centar Zagreba, bez ikakve oznake da se radi o 'svjedoku ustaške strahovlade i terora'. Vagon u kojem su prevoženi zatvorenici na gubilište se za to vrijeme raspada u dvorištu Željezničkog muzeja. U isto vrijeme je spomenik palim borcima iz centra Koprivnice uklonjen s kosturnice i simbolički deportiran u logor Danica. Broj logoraša koji su prošli kroz Danicu nemoguće je točno utvrditi. Logoraša Danice, prema spolu, bilo je 3902 muškarca i 369 žena, a bilo je i 107 djece. Prema nacionalnosti bilo je 2830 Srba, 812 Židova, 504 Hrvata, 125 Roma, 30 Muslimana, 15 Crnogoraca i drugih", stoji u priopćenju.

Na udaru ustaških vlasti u NDH, pored Srba, Jevreja i Roma, najprije su se našli predratni komunisti i antifašisti, a među prvim komunistima u logoru ubijen je Dragan Cetušić, Srbin iz Vojakovačkog Osijeka. Ništa bolje nisu prošli ni drugi logoraši. Pojedini su ovdje takođe ubijeni, a većim dijelom bili su odvedeni u druge logore smrti. Nakon što je rat već bio završio, komunistička je vlast 1947. godine, poslije održanog suđenja, na ruševinama Danice javno objesila ustaškog komandanta logora Martina Nemeca.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više