Novosti

Politika

SNV odbio sudjelovati na komemoraciji u Koprivnici

Predstavnici srpske zajednice poručili su gradonačelniku Koprivnice Mišelu Jakšiću da ne žele sudjelovati na komemoraciji povodom 80. obljetnice osnivanja ustaškog logora Danica, s obzirom da su pozivnicu dobili u zadnji čas te da ih se godinama ignorira, iako su Srbi činili dvije trećine logoraša

Large danica

Ulaz u logor Danica (foto Marijan Sušenj/PIXSELL)

Današnja komemoracija na kojoj će se u Koprivnici obilježiti 80. obljetnica osnivanja ustaškog logora Danica proteći će bez predstavnika srpske nacionalne zajednice, premda su upravo Srbi činili gotovo dvije trećine logoraša koji su prošli kroz stratište Danice.

Srpsko narodno vijeće odlučilo je da njihovi predstavnici neće sudjelovati na komemoraciji koju organizira Grad Koprivnica na čelu s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, s obzirom da – kako kažu - organizatori niz godina "zaboravljaju" pozvati predstavnike Srba da sudjeluju u komemoraciji, te da su i ove godine pozivnicu dobili tek nakon poziva i pitanja da li se komemoracija uopće održava i s kojim sadržajima.

"Dopustite nam da Vam obrazložimo i zašto, sa žaljenjem, odbijamo sudjelovati u ovako zamišljenoj manifestaciji. Niz godina organizatori „zaboravljaju“ pozvati predstavnike Srba da sudjeluju u komemoraciji, tako smo i ove godine pozivnicu dobili tek nakon naših poziva i pitanja da li se komemoracija uopće održava i sa kojim sadržajima. Smatramo da Dan sjećanja na žrtve ovog logora svojim programom mora oslikavati upravo one u čiji spomen se okupljamo na mjestima zločina", stoji u pismu koje potpisuje generalni sekretar Saša Milošević.

"Prema istraživanjima najznačajnijeg istraživača Danice, povjesničara Zdravka Dizdara, preko 50% onih koji su prošli kroz logor, odnosno 65% poimenično poznatih logoraša Danice, bilo je iz redova srpskog naroda. Etnička pripadnost žrtava razlog je njihove deportacije, a potom mučenja i likvidacija. Upravo zato kada govorimo o žrtvama NDH, govorimo i iz te perspektive. Nismo sigurni, ili (i direktnije rečeno), bojimo se što možemo zaključiti iz činjenice da poziv Srpskom narodnom vijeću na ovu važnu komemoraciju izostaje godinama, iako je naša posvećenost kulturi sjećanja na narode žrtava NDH više nego transparentna i kontinuirana. Uz to, a svakako i ne manje važno, razvijamo bogatu istraživačku djelatnost, koja zasigurno ima što reći na temu okruglog stola, dijela programa na kojeg također nismo pozvani.

Naposljetku, poštovani gospodine Jakšiću, zaista je neobično da se selektivno pozivaju predstavnici diplomatskog kora sa očiglednim, također dugogodišnjim, odmakom od predstavnika Republike Srbije u Republici Hrvatskoj. Ne manje neobično je i to da među pozvanima nema ni predstavnika Srpske pravoslavne crkve, čiji su svećenici, po nesreći svog roda, a i poziva, bili sapatnici žrtava kojih se, kažete, sutra prisjećate", zaključuje se u pismu.

Upozoravajući da se komemoracija ove godine održava prvi put u organizaciji Grada Koprivnice, gradonačelnik Jakšić nije bio raspoložen u srijedu dati izjavu za Novosti, kazavši neslužbeno da se ne radi o segregaciji i da će greške, ako ih je bilo, biti ispravljene.

Na komemoraciji u Koprivnici položit će se vijenci kod ulaznih željeznih vrata Spomen područja Danica. Predviđeno je da vijence polože visoki državni dužnosnici, dok će u ime predsjednika Republike Zorana Milanovića to učiniti bivši predsjednik Stjepan Mesić, kao i delegacije Ministarstva kulture, Grada Koprivnice, Udruženja antifašista i antifašističkih boraca, Židovske općine i nacionalnih manjina.

U Galeriji Mijo Kovačić predstavit će se tri knjige "Logor Danica u Koprivnici 1941.-1942." autora dr.sc. Zdravka Dizdara te održati panel diskusija na temu "Antisemitizam od logora Danica do danas" na kojoj bi trebali govoriti povjesničar Tvrtko Jakovina, publicist Željko Krušelj, Sanja Švarc Janjanin iz Židovske općine Koprivnica, gradonačelnik Jakšić i Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice uz moderaciju povjesničara Nikole Cika.

Bez želje za prebrojavanjem pozvanih i žrtava očita je podzastupljenost pripadnika srpske nacionalne zajednice koji bi itekako imali što reći o ovoj temi, dok su s druge strane pozvani veleposlanik Države Izrael, petero predstavnika židovske zajednice, niz antifašističkih predstavnika te po jedan pripadnik romske i srpske nacionalne manjine, baš kao i albanske, koja nije imala puno veze s ovim stratištem.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više