Novosti

Društvo

In memoriam Dragan Desnica (1933. – 2023.)

Desnica je bio uzor mladim novinarima, omiljen među čitateljima te jedan od najdugovječnijih članova Hrvatskog novinarskog društva

Large .informator dragan  %c4%87irilica

Dragan Desnica

Poznati protagonist jugoslavenskog, hrvatskog i koprivničkog novinarstva Dragan Desnica preminuo je u koprivničkoj bolnici u 90. godini. Rođen je 6. juna 1933. godine u malom ličkom mjestu Kunovac u opštini Gračac, a novinarstvom aktivno se počeo baviti od rane mladosti.

Prvi zapaženi novinski tekstovi objavljeni su mu u Somborskim novinama, Ličkim novinama, a potom u Poljoprivrednom listu i Večernjem listu čiji je bio stalni suradnik. Brak ga je doveo u Koprivnicu gdje se zaposlio u Centru za informiranje te se iskazao se u uređivanju niza tvorničkih novina kao što su bili listovi Tvornice duhana Pitomača, koprivničkog Rapida, Izvora te drugi.

Upamćen je također ostao po izuzetnom doprinosu poboljšanja programa Radija Koprivnica za što je dobio nagradu ondašnjeg Udruženja lokalnih sredstava informiranja Hrvatske. Veliku pažnju je posvećivao saradnji i podršci mladim kolegama, posebice onima koji su pisali kritičke tekstove.

Bio je, također, glavni i odgovorni urednik Glasa Podravine i na toj funkciji dokazao se izuzetnom profesionalnošću i etičnošću. Od 1993. godine, kada je bio umirovljen, nije mirovao nego je i dalje bio novinarski angažiran. Njegove tekstove moglo se čitati na portalu Danica.hr. Bio je uzor svim mladim novinarima, omiljen među brojnim čitateljima te jedan od najdugovječnijih članova Hrvatskog novinarskog društva.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više