Novosti

Kultura

Dodjelom nagrada završio ovogodišnji Animafest

Nagradu publike, zajedno s nagradom za najbolji u Natjecanju hrvatskog filma, dobio je film "Žarko, razmazit ćeš dite!" koji je iznenadio "toplim, dirljivim, a ujedno i duhovitim pristupom osobnoj i povijesnoj temi"

Large milivoj popovi%c4%87  veljko popovi%c4%87

Milivoj i Veljko Popović (foto Animafest)

Ceremonijom dodjele nagrada u zagrebačkom Kinu SC, prikazivanjem pobjedničkih ostvarenja a onda i neslužbenim partijem, 8. juna uvečer završeno je ovogodišnje izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2024.

Nagrade i specijalna priznanja koje su dodjeljivali žiriji za dječje i omladinske filmove, ta za dugometražna i kratkometražna izdanja otišle su na sve četiri strane svijeta, pri čemu je nagradu publike zajedno s nagradom za najbolji u Natjecanju hrvatskog filma dobio film "Žarko, razmazit ćeš dite!" Milivoja i Veljka Popovića. Po objašnjenju žirija, film ih je iznenadio "toplim, dirljivim, a ujedno i duhovitim pristupom osobnoj i povijesnoj temi". Autori koriste različite tehnike animacije smjelo i inteligentno kako bi stvorili film originalnog i sirovog štiha, ocijenio je žiri.

Odmah nakon dodjele nagrada za utiske smo pitali autore filma koji su postali bogatiji za 1.000 eura financijske nagrada koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja. S obzirom da se ne dešava prečesto da jedan film kao najbolji ocijene i žiri i publika, Popovići su bili pomalo iznenađeni.

- Već nakon projekcije na otvaranju festivala potajno smo se nadali nagradi publike jer se desila sinergija smijeha uz pokoju suzu, pogotovo što je prošlo 16 godina otkako smo premijerno prikazali naš prvi film pa nam je nagrada publike izuzetna čast - rekao nam je Veljko Popović, ističući da je to lijepa vijest i za Tisju Kljaković Braić, koja je napisala knjigu i osmislila crteže na osnovu kojih je snimljen film.

- Film sad očekuje put po festivalima, a onda distribucija. Slijedi projekcija na FMFS-u u Splitu, dakle kod kuće u predivnom ambijentu kina Bačvice, a nakon toga i drugi festivali. Naši koproducenti prodali su film na nekoliko francuskih televizija, a nadam se da će ga na svojim malim ekranima moći pogledati i naša publika. Ako se nađu pare, moći će se napraviti i serija - rekao nam je Veljko.

Grand Prix za najbolji kratkometražni film dodijeljen je belgijsko-nizozemsko-francuskom filmu "Hotel Miracle" (The Miracle) autorice Nienke Deutz koji je priča o ženi koja dolazi u hotel koji za nju nije prikladan, pa kreće na introspekcijsko putovanje. Nitko mi ništa nije unaprijed kazao, pa sam se prepala kad su me prozvali, rekla nam je, iznenađena priznanjem.

A prepala se i Julija Hazuka s Umjetničkog sveučilišta iz Poznanja, autorica filma "Velika majka", dobitnica specijalnog priznanja u Natjecanju filmova za mlade.

- Ovo mi je poticaj da još energičnije radim na svom sljedećem filmu, pa ću iduće godine doći kao autorica ili, ako ne završim, kao posjetiteljica. Preporučam svim mladim autorima da, ako već ne donesu film, dođu u Zagreb da budu s divnim ljudima s kojima mogu razmjenjivati ideje. To je najbolji festival na kojem sam bila - rekla je Hazuka.

Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma, Grand Prix pripao je španjolsko-njemačkom filmu "Sultanin san" Isabel Herguere. Pobjednik Natjecanja filmova za djecu i mlade je meksičko-francusko-mađarski film "Nube" Diega Alonsa Sáncheza de la Barquere Estrade i Christiana Arredonda Narváeza.

Doviđenja do iduće godine (Foto: Animafest)

Jedna od članica, Polina Glebova, učenica drugog razreda Škole za primijenjenu umjetnosti i dizajna u Zagrebu kazala je da im je profesorica iz povijesti likovne umjetnosti ponudila da budu u žiriju.

- Bilo nas je četvoro iz razreda, a kako su dječji i mladi žiri u velikoj mjeri bili spojeni, najbolji film smo birali zajedno. Bilo je itekako dobrih filmova, pa smo puno raspravljali oko izbora - kazala nam je.

Za dojmove smo pitali i umjetničkog direktora festivala Daniela Šuljića.

- Ovo je ponovo bilo jedni od odličnih izdanja festivala uz jako puno gostiju. Brojna domaća i strana publika gledala je filmove, pogotovo na natjecanjima. Nekima se svidio ovaj, nekima onaj film, ali svi su bili zadovoljni i natjecateljskim i popratnim programima, što znači da smo dobro obavili posao. Svi su hvalili i naše gostoprimstvo jer izgleda da imamo nešto što drugi nemaju, Po tome je Animafest bio poznat i 70-ih, i 80-ih, i prije 20 godina i sada kad ga mi radimo. Ove smo se godine sjetili i Borivoja Dovnikovića Borde koji je bio jedna od

centralnih figura festivala, Zagrebačke škole crtanog filma i cijele hrvatske kulture. Bio je sve što se na festivalu može biti, a otkako nas je napustio prije dvije godine, nastavljamo njegovu misiju - rekao je Šuljić koji ističe da je očekivao nagradu publike za "Žarka", ali i da je zasluženo dobio nagradu žirija, jer je zabavan i svi se mogu poistovjetiti s junacima.

Festival je pratila i Monika Đurđijeva, studentica iz Bugarske.

- Tu sam drugi puta i uživala sam u gledanju filmova i u sretanju, upoznavanju i razgovorima s ljudima koji su ih radili. Ovdje je lako razgovarati međusobno, a volim i "pitanja i odgovore" nakon filmova jer publika upozna i čuje autore, postavlja im pitanja i vidi da su i oni obični ljudi, pa kasnije može na piće s njima. Inače, radim na svom filmu i nadam se da će ga primiti, kako bih došla kao autorica - rekla je u očekivanju narednog izdanja koje će biti održano od 2. do 7. juna 2025.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više