Novosti

Kultura

Filmsko sjećanje na Bordu u Tuškancu

U okviru programa u nedjelju u kinu Tuškanac bit će predstavljen bogati opus Bordinih animiranih filmova od vremena kad je kao crtač i animator značajno utjecao na izgled filmova drugih redatelja (Goool!, 1952) do svojih autorskih animiranih filmova, u koje se ubrajaju svjetski klasici poput Znatiželje (1970) i Škole hodanja (1978)

Large skola

Škole hodanja (1978) (foto Animafest)

Ljubitelji animiranih filmova koje je radio nedavno preminuli svjetski poznati umjetnik i jedan od najznačajnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma Borivoj Dovniković – Bordo, moći će u nedjelju 6. ožujka u 19 sati u zagrebačkom kinu Tuškanac pogledati izbor njegovih filmova.

U okviru programa koji je rađen u suradnji s Hrvatskom kinotekom i Zagreb filmom bit će predstavljen bogati opus animiranih filmova, od vremena kad je kao crtač i animator značajno utjecao na izgled filmova drugih redatelja (Goool!, 1952) do svojih autorskih animiranih filmova, u koje se ubrajaju svjetski klasici poput Znatiželje (1970), Putnika drugog razreda (1974) i Škole hodanja (1978).

Prije projekcije uvodnu riječ održat će filmski arhivist Juraj Kukoč, a gošća projekcije bit će supruga Borivoja Dovnikovića – Borde, Vesna Dovniković, dugogodišnja glavna tajnica Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA.

Podsjetimo da je Bordo jednom rekao da je najviše ponosan na to što je uspješno obavljao više zanimanja istodobno: bio je crtač stripova, karikaturist, ilustrator, kompletni autor animiranih filmova i pedagog animiranog filma.

Kroz duhovite dosjetke pričao je ozbiljne priče o malom čovjeku u bezobzirnom i otuđenom svijetu. Virtuozno je eksperimentirao raznim stilskim metodama na neutralnoj bijeloj pozadini, postupku kojeg je inaugurirao u Zagrebačkoj školi, navode organizatori projekcije.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više