Novosti

Kultura

Bordo bi trebao dobiti ulicu u Zagrebu

Bordo je bio posve osebujna autorska pojava koja je svojim stripovima, ilustracijama i animiranim filmovima značajno pridonijela da se Zagreb i Hrvatska već u prvim desetljećima druge polovine 20. stoljeća značajno pozicioniraju na velikoj karti svijeta, rečeno je na komemoraciji Borivoju Dovnikoviću Bordi

Large kome

Paola Orlić, ULUPUH (foto Nenad Jovanović)

Dan nakon ispraćaja na krematoriju, 17. februara u zagrebačkom kinu Tuškanac održana je komemoracija u čast nedavno preminulog barda hrvatske animacije i svjetski poznatog autora crtanih filmova, stripova, karikatura, ilustracija Borivoja Dovnikovića Borde. Prilikom oproštajnih govora mogao se čuti i prijedlog da, pošto već nije dobio nagradu Grada Zagreba iako ju je itekako zaslužio, Bordo dobije neku od ulica u gradu.

- Bordo je bio posve osebujna autorska pojava koja je svojim stripovima, ilustracijama i animiranim filmovima značajno pridonijela da se Zagreb i Hrvatska već u prvim desetljećima druge polovine 20. stoljeća značajno pozicioniraju na velikoj karti svijeta te da postanu relevantne u međunarodnim razmjerima, rekla je Paola Orlić, u ime Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

- Iako formalno nije završio Akademiju likovnih umjetnosti zbog dobro poznate avanture s animiranim filmom, Bordo je svoju posvećenost i vještinu u likovnim umjetnostima doveo do zavidnih visina. Akademiju je odmah napustio nimalo ne žaleći jer ga, po vlastitim riječima, štafelajno slikarstvo nikada nije zanimalo, dok je u životu kao crtač radio sve što je mogao, poput primijenjene umjetnosti, a zanimala ga je i fotografija - naglasila je Orlić.

Iako je tokom života dobio niz nagrada u zemlji i svijetu, uključivši i onu za životno djelo "Vladimir Nazor", nagradu "Andrija Maurović" za životno djelo na području hrvatskog stripa kao i nagradu za životno djelo Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb, jedno priznanje nije primio, a to je Nagrada Grada Zagreba koju je zaista zaslužio. Mada nagrade, kao što je on to znao ironijski dometnuti, nisu mjerilo nečije istinske vrijednosti, tek markeri trenutka nečije društvene prilagođenosti u sustavu, iskreno se nadam da će Grad Zagreb tu grešku moći uskoro ispraviti imenujući jednu od ulica njegovim imenom, kazala je.

- Kako sam na komemoraciji i u svojstvu producentice Animafesta, mogu iskazati neopisivu žalost što Bordo neće biti s nama u lipnju kad budemo slavili pola stoljeća festivala koji će ove godine imati temu Zagrebačke škola crtanog filma koja je zajedno sa Zagreb filmom i Animafestom, jednim od najstarijih i najjačih festivala animiranog filma u svijetu, proslavila Zagreb u svijetu animacije - podvukla je Orlić.

Ona je podsjetila i na njegove početka kad je kao dječak u Beogradu nosio crteže u redakciju Novog vremena da mu ih oni objave, što se u jednom drugom časopisu i desilo dvije godine kasnije.

- Prvi objavljeni rad, kako je to kasnije pričao, bio mu je natpis u jednom izlogu "Nema brašna". "Gazda je to napisao toliko loše, pa sam se ponudio da to ja napišem. Poslije sam svako malo dolazio da vidim svoje djelo, pričao je Bordo" - prisjetila se Orlić.

- Od samih početaka bavljenja animiranim filmom bilo je jasno da će Bordo biti kompletan autor koji sam crta, piše scenarij, animira i režira svoje filmove. Od momenta kada se pridružio novoosnovanom Studiju za crtani film Zagreb filma napravio je 31 film, veličanstvena i besmrtna djela bez kojih svjetska animacija ne bi bila ono što je danas - naglasio je Vinko Brešan, ravnatelj Zagreb filma.

- Hrvatskoj javnosti ipak nije jasno što gubi odlaskom Borivoja Dovnikovića. Hrvatska ima sjajne književnike, velike likovne umjetnike, odlične kompozitore, ali nitko od njih nije dao svojoj umjetnosti ono što je Bordo dao za umjetnost animiranog filma. Bio je jedan od velikana koji su promijenili povijest svjetske animacije i stvorili novi pravac u umjetnosti nazvan Zagrebačka škola crtanog filma i tko god bude pisao povijest svjetske animacije pisat će o Bordi. Bordo je jedan od najvećih hrvatskih umjetnika ikada, od renesanse do danas. On je bio Zagreb film i to još uvijek jest - istaknuo je Brešan.

O Bordi se može govoriti s različitih aspekata, od karikature do stripa, ali se ovih dana najviše spominje njegova uloga u Zagrebačkoj školi crtanog filma i svjetske animacije, rekao je Nikica Gilić, u ime Vijeća Animafesta, ističući Bordinu povezanost s ovim festivalom, prvo kao autor, a onda i kao direktor.

- O Bordi možemo govoriti i kao o zanimljivom, strastvenom i živahnom prijatelju, duha uvijek zainteresiranog za razmjenu mišljenja o animaciji, umjetnosti, jeziku, društvu, kao i o velikom putniku i intelektualcu koji je vidio svijet i bio u svijetu priznat, koji je bio otvoren za razgovor sa svim generacijama, kolegama klasicima, a i s pridošlicama u njegovu umjetničku sferu - rekao je Gilić.

Komemoraciji su osim njegove žene Vesne prisustvovali i broji kulturni radnici i filmski umjetnici koji su se potpisali u knjigu žalosti.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više