Novosti

Kultura

Filmsko sjećanje na Borda u Tuškancu

Nakon razgovora filmskog arhiviste Juraja Kukoča sa Vesnom Dovniković, dugogodišnjom glavnom tajnicom ASIFA i suprugom Borivoja Dovnikovića Borde, u zagrebačkom kinu Tuškanac prikazani su filmovi velikog animatora

Large vesna 2

Vesna Dovniković i Juraj Kukoč (foto Nenad Jovanović)

Nedjeljnu večer 6. marta dobar broj ljubitelja animacije odlučio je provesti u zagrebačkom kinu Tuškanac gdje je u sat i pol prikazan izbor najznačajnijih filmova nedavno preminulog svjetski poznati umjetnika i jednog od najznačajnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma Borivoja Dovnikovića – Borda.

Reviji filmova započetoj filmom "Goool!" iz 1952., u kojem je Bordo bio jedan od članova ekipe, a zaključenoj s "Uzbudljivom ljubavnom pričom" iz 1989. prethodio je razgovor filmskog arhiviste Juraja Kukoča sa Vesnom Dovniković, dugogodišnjom glavnom tajnicom Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA, s kojom je Bordo proživio više od 50 godina u velikoj ljubavi i harmoniji. To je bila prilika da se lik i djelo ovog umjetnika osvijetli i s lične porodične strane.

Kako je rekla, upoznali su se preko susjedstva u Novom Zagrebu, gdje su stanovali u istoj kući.

- On je bio u braku koji je na kraju i vjerujem da sam bila tek jedan od povoda da se završi ta faza njegovog života i da krenemo u zajednički. Spojilo nas je i što smo oboje bili filmofili. Ja sam tri-četiri puta tjedno išla u kino, a onda se počela više zanimati i za animirani film. U narednih preko 30 godina zajedno smo išli u kino skoro svaki dan, a do kraja smo bili poklonici igranih filmova. Kad su počeli prevladavati super heroji, to nas više nije zanimalo – ispričala je Vesna Dovniković.

Naglasila je da su Borda zanimale ljudske priče i problemi.

– Uvijek je govorio da su animirani filmovi karikature, jer karikaturisti tretiraju aktualna društvena zbivanja. Upravo smo išli gledati takve igrane filmove koji nas sile da razmišljamo. Za Bordu su govorili da je advokat malog čovjeka, iako nismo voljeli taj izraz jer smo u principu svi mali ljudi koje društvo ograničava, gnjavi i muči na razne načine. Čovjek je uvijek u sukobu s okolinom, zajednicom i državom ograničavan i nedovoljno zaštićen. Zanimao se za ljude i njihove probleme i imao jak osjećaj za socijalnu pravdu: to ga je preokupiralo i on je uvijek govorio: "Ja sam ljevičar, ja se borim za čovjeka, za njegovo socijalno pravo kojem društvo mora osigurati da živi dostojanstveno i slobodno" - rekla je Vesna Dovniković.

Dodala je da Bordo nije spadao u inovativnu grupu autora Zagrebačke škole crtanog filma u kojoj je bio Dušan Vukotić. Više je bio karikaturist klasičar, iako je u nekim od svojih filmova i on radio inovacije, kao u filmu "Uzbudljiva ljubavna priča", koji je i nagrađivan.

Ukazala je na povezanost autora Zagreb filma koji skoro da su živjeli zajedno, svaki dan razgovarali i davali kritike, prijedloge i sugestije, a mnogi od njih tamo našli i bračne partner.

- Bordo je bio manijak animacije i volio je animirati što više kadrova svojih filmova: radio je od jutra do mraka, a uz filmove jedina njegova zabava bila je enigmatika. Iako su svi bili dobri kolege i surađivali od autora je najviše drugovao sa Zlatkom Grgićem ("Oni su bili jedan svijet") i Nedjeljkom Dragićem – kazala je Vesna Dovniković. Govorila je i o svom angažmanu u ASIFA-i u kojoj je sedam puta bila birana na trogodišnji mandat, ali kako su stigle nove generacije, odlučila se povući

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više