Novosti

Kultura

Spektakularni filmovi i cool atmosfera

Dodjelom nagrada završeno je ovogodišnje, 31. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest. Grand Prix ide tajvanskom filmu "Noćni autobus" autora Joea Hsieha, a u Novostima donosimo dojmove organizatora, pobjednica i pobjednika u brojnim kategorijama, sudionica, sudionika i volontera

Nakon šest dana i preko 350 prikazanih filmova autora iz cijelog svijeta i brojnih popratnih događanja, dodjelom nagrada najboljim filmovima u dvorani Kina SC završio je 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021.

Kako je prisutnima najavio umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić, u šest natjecateljskih kategorija prikazano je 169 filmova, a žiriji su imali pune ruke posla da odrede najbolja ostvarenja.

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Nadja Andrasev, Michael Frei, Shoko Hara, Draško Ivezić i Sasha Svirsky odlučio je Grand Prix dodijeliti tajvanskom filmu "Noćni autobus" autora Joea Hsieha. Kako su objasnili, "Noćni autobus" je čudesno putovanje koje zahvaća sve protagoniste i publiku.

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio francuskom autoru Ismaëlu Joffroyu Chandoutisu za film "Maalbeek", "za putovanje kroz čestice rekonstruirane arheološkom preciznošću, koje ne pruža utjehu raslojenom identitetu glavnog lika".

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je iranskom filmu "Četvrti zid" Mahboobeh Kalaee za, kako su naveli, "eksperimentalnu tehniku animacije koja nas vodi u um protagonista koji tumači obiteljsku dinamiku i društvena pravila poput ptičice zarobljene u sobi bez prozora".

Volim Animafest jer mi daje milion prilika da osjetim iskustva svojih kolega iz cijelog svijeta. Razgovaramo, družimo se, komentiramo filmove a dijelimo svoje živote i kulture, rekla nam je dobitnica Nagrade Zlatko Grgić Mahboobeh Kalaee 

Članovi žirija dodijelili su i posebna priznanja, pri čemu je svako imao svog favorita.

Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma koji su činiili Otto Alder, Hrvoje Štefotić i Karin Vandenrydt Grand Prix dobio je ruski film "Nos ili zavjera odmetnika" Andreja Hržanovskog. "To je raskošan i odvažnom filmu s političkom dimenzijom koji je uspio prikazati ekstremnu dvojnost ruske kulture. Uz prepoznatljive ruske motive i nadaleko poznat apsurdistički pripovjedni stil, ovaj nas je film osvojio. Uvijek je važno pamtiti okrutnost prošlosti i spriječiti njezino ponavljanje", naglasio je žiri.

Posebno priznanje žiri je dodijelio poljskom filmu "Uništi to i odlazi iz ovog grada" Mariusza Wilczyńskog,

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma u sastavu Denis Alenti, Paula Bristot i Petrit Gora odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti poljskom filmu "Ovdje sam" Julije Orlik za isticanje bolnog osjećaja gubitka voljene osobe.    

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je "Vidiš li ih ti?" Brune Razuma zbog izvrsnog dizajna likova i scenografije kao i izvedbe stop-animacije, dok je posebno priznanje pripalo Luciji Mrzljak i Mortenu Tšinakovu za film "Roda".

Žiri u kojem su bili Agnė Adomėnė, Mario Kalogjera i Stefan Stratil nagradu je dodijelio japanskom radu "Otawamure" Yoriko Mizushiri jer je, kak osu naveli, bilo zabavno družiti se u ovom psihodeličnom svijetu koji osvaja jasnom estetikom, kao i suptilnim i izuzetno zabavnim dijelovima.

Dječji žiri u sastavu Flora Bokić, Tara Gladović, Ana Gladović, Luka Križanac i Tia Županić glavnu nagradu Natjecanja filmova za djecu dodijelio je španjolskom filmu "Odraz" Juana Carlosa Mostaze, a posebno priznanje u pripalo je danskom filmu "Autobusna linija 35a" ("BusLine35A", produkcija The Animation Workshop), filmu teške tematike uznemiravanja i nesigurnosti mladih u svakodnevnom javnom prostoru.

Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi u ruke "Rodi" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, dok ista nagrada za dugometražni film pripada irsko-britansko-luksemburško-francuskom filmu "WolfWalkers" Tomma Moorea i Rossa Stewarta.

Svoje dojmove su za Novosti podijelili i neki od brojnih aktera festivala.

- Jako smo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem, ne samo zato što je održano u redovnom lipanjskom terminu, nego što su popustile i epidemiološke mjere. Animafest se uspio održati u punom formatu kao što je nekad bio, iako smo svi mi bili disciplinirani i bili pod maskama. A tokom ovih mjeseci imali smo potres, poplavu i selidbu u nove prostore, ali su pripreme rađene. Publika nas nije razočarala jer je ispunila svih 312 dozvoljenih mjesta u dvorani Kina SC, tako da mislim da je Zagreb dokazao da je pravi grad animacije, rekla nam je producentica Paola Orlić.

- Večer ranije, dok sam išla najaviti film na ljetnoj pozornici Tuškanac, vidjela sam da Zagreb vrvi od ljudi pa se čini kao da korone nije bilo. Moram reći da kultura mora ići dalje; online događanja su najnužnija ekstremna rješenja kojima su neki morali pribjeći. Mi smo lani imali sreće da smo uspjeli odgoditi festival i pripremiti ga uživo, a sada smo u lipanjskom  terminu u punom opsegu napunili mnoga srca. A nakon što su nagrade podijeljene, krećemo prema pedesetoj obljetnici i tu se nadam da će festival imati opsežan program koji će, ne samo slaviti animaciju kao i ovi dosadašnji, nego i da će slaviti 50 godina kontinuiteta. Pripreme se vode paralelno s ovogodišnjim izdanjem, tako da se nadam uzbudljivom i bogatom programu na kojem radi naš umjetnički ravnatelj, s puno zanimljivih tema, od kojih će jedna biti 50 godina slave, rekla je Orlić.

- Meni je Animafest vrlo važan i dolazim na njega godinama vidjeti mnoštvo dobrih filmova. Zbog korone nisam imala prilike otići na neki drugi festival, pa mi je bila čast vidjeti ljude uživo i gledati filmove na velikom ekranu. A publici žiriju hvala na nagradi i priznanju, što će mi biti poticaj za sljedeći film. Ali na sljedeći Animafest ću svakako ići, s filmom ili bez njega, rekla nam je Lucija Mrzljak.

- Ovo mi je drugo iskustvo s Animafestom koji je tako lijep i profesionalan festival, rekla nam je Mahboobeh Kalaee koja je prvi puta prije dvije godine bila na natjecanju studentskih  filmova.

– Taj film mi je bio studentski rad, a sada sam bila fokusirana na profesionalni film, investirajući svoje vrijeme i svoj trud u ovaj projekt. Zato volim Animafest jer mi daje milion prilika da osjetim iskustva svojih kolega iz cijelog svijeta. Razgovaramo, družimo se, komentiramo filmove a dijelimo svoje živote i kulture, što me čini uvjerenom da sam živa u pravom smislu te riječi, rekla nam je.

Hanna Lea Wyttenbach iz Zuricha privi je put sa svojim studentskim filmom na Animafestu. Znajući u kakvim okolnostima je rađen, mislim da su napravili odličan posao uz brojne spektakularne filmove koji su inspiracija za moje i ne samo moje buduće filmove i umjetnost.Atmosfera je iznenađujuće vrlo relaksirana, sve je vrlo cool, svi se smiju i ne možeš vidjeti stidljivost, rekla je Hanna Lea.

- I meni je jako drago što sam na ovom festivalu koji ima tako dugu tradiciju. Čula sam o njemu, prije više godina i prosto mi je nevjerojatno biti ovdje i vidjeti mnogo filmova koji su vrlo inspirativni  za mene, rekla je Astrid Guinet iz Nantesa.

Svoje viđenje dao nam je i volonter Toni Dominović.

- Ove godine festival je bio super; bilo je puno zabavnih ljudi. uspio sam pogledati puno predivnih filmova, a  atmosfera je bila predivna, rekao je i dodao da jedva čeka jubilarno izdanje od 6. do 11. lipnja naredne godine.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više