Novosti

Društvo

Pavliček i DP brane filoustaštvo

Nakon što je član DP-a iz Kaštela udaren po džepu zbog proustaške zastave, zastupnici desnice održali su novi show program

Large hos igor soban

Oštro po džepu – 700 eura kazne u Kaštel Sućurcu (foto Igor Soban/PIXSELL)

Navijačku euforiju u domu jednog člana Domovinskog pokreta iz Kaštel Sućurca prekinula je policija. Goran Matančević dobio je kaznu od 700 eura jer je izvjesio zastavu s hrvatskim grbom, ali s početnim bijelim poljem. S balkona obiteljske kuće vijorila se zastava s kružnim, bijelim pleterom i natpisom "HOS, Za dom spremni". Uslijedila je zapaljiva reakcija zastupnika desnice. Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček podigao je za saborskom govornicom zastavu HOS-a, negodujući zbog kažnjavanja člana Domovinskog pokreta. Ustvrdio je da u "Hrvatskoj postoje dvostruki aršini jer policija ne obraća pažnju na jugoslavenske zastave u Kumrovcu i na Paradi ponosa". Pavliček je pozvao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da uputi dopis svim policijskim postajama u Hrvatskoj da ne kažnjavaju isticanje HOS-ove zastave jer to, tvrdi, nije zakonski kažnjivo.

Domovinac iz Kaštela je udaren po džepu temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a visina novčane kazne u skladu je s prošlogodišnjim, drastičnim povećanjima. Ako bi policija i reagirala, prije se za isti incident moglo dobiti između 20 i 150 eura globe. Praksa u pojedinim slučajevima je pokazala da isticanje fašističkih simbola može papreno koštati: od 300 pa do čak 4000 eura.

Prije ispada zastupnika Hrvatskih suverenista, Domovinski pokret je ekspresno organizirao konferenciju za medije u Saboru. Stipo Mlinarić Ćipe postavio je razumno pitanje. "Zastave HOS-a u Vukovaru u prošloj Koloni sjećanja su se vijorile, nikome nije napisana kazna. Što se promijenilo od onda do danas?" Zaista, problematično je to selektivno sankcioniranje ustaške ikonografije i neujednačena sudska praksa. Iz DP-a najavili su i izradu prijedloga Zakona o grobljima. Tim zakonom, rekli su, napokon bi bili poskidani svi "četnički spomenici", a kroz Muzej komunističkih zločina spriječili bi da ti simboli budu u javnosti.

"Čvrsto ćemo stati iza svog člana, da ta kaznena prijava bude odbačena, jer ne vidimo zašto bi netko bio kažnjen sa 700 eura zbog zastave Hrvatskih obrambenih snaga", navedeno je na konferenciji DP-a.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više