Novosti

Politika

"Ozbiljno sam zabrinut zbog onog što se događa u Varaždinu"

"Osuđujem svaki čin mržnje i netolerancije pa tako i ovaj čin uništavanja zastave srpske zajednice u Varaždinu. Ozbiljno sam zabrinut zbog toga što se to događa u Varaždinu i među Varaždincima. To sigurno nije svojstveno našem gradu koji se naziva grad kulture", kaže gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj

Large varazdin

U proteklih sedam godina u četiri navrata uništavana je dvojezična ploča na objektu u kojem Vijeće ima svoje prostore

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj (SDP) osudio je uništavanje zastave srpske zajednice u Varaždinu koja se nalazila na ulazu u prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine u središtu grada, ističući da osuđuje svaki čin mržnje i netolerancije te je izrazio zabrinutost zbog događaja u Varaždinu.

"Osuđujem svaki čin mržnje i netolerancije pa tako i ovaj čin uništavanja zastave srpske zajednice u Varaždinu. Ozbiljno sam zabrinut što se to događa u Varaždinu i među Varaždincima. To sigurno nije svojstveno našem gradu koji se naziva grad kulture", kazao je Bosilj agenciji Hina.

Nakon njega vandalski čin s govorom mržnje osudio je i varaždinski župan Anđelko Stričak (HDZ), poručivši da taj čin treba sankcionirati jer ne doprinosi suživotu i toleranciji.

"Najoštrije osuđujem nasilno skidanje i uništavanje zastave srpske zajednice, a taj čin treba sankcionirati jer ne doprinosi suživotu i toleranciji koji su oduvijek bili jedni od simbola življenja na ovim prostorima" istaknuo je u priopćenju HDZ-ov župan Stričak.

O skidanju i uništavanju zastave javnost je obavijestilo Vijeće srpske nacionalne manjine u Varaždinu iz kojeg su upozorili da to nije izolirani incident, budući da je u proteklih gotovo sedam godina u četiri navrata uništavana dvojezična ploča na objektu u kojem Vijeće ima svoje prostore.

"Na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina nalazile su se tri zastave: državna zastava RH, zastava Grada Varaždina i zastava srpske zajednice. Uništena je samo zastava srpske zajednice", izvijestilo je to Vijeće, koje u tome i u prijašnjim incidentima vidi poruku mržnje i netolerancije.

"Od 15. rujna 2013. do 10. srpnja 2020. na zgradi Vijeća su uništene dvojezične natpisne ploče četiri puta. Počinitelji su blago osuđeni po članku 235. Kaznenog zakona (otuđenje tuđe stvari). Ove 2021. godine zločinački i mrzilački počinitelji su se okomili na uništenje simbola srpske zajednice u RH. Ovo nisu izolirani slučajevi, šalje se kontinuirano poruka da srpska zajednica u gradu Varaždinu nije naša", ističe Vijeće, koje je o svemu obavijestilo predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandra Tolnauera i varaždinskoga gradonačelnika Nevena Bosilja.

O svemu je obaviještena i varaždinska policija, ali zasada nema informacija je li pronađena odgovorna osoba za skidanje i uništavanje zastave. Zastava srpske zajednice u Republici Hrvatskoj iznad ulaznih vrata prostorije Vijeća strgnuta je zajedno s kopljem. Na zgradi su se nalazile tri zastave: državna zastava Hrvatske, zastava Grada Varaždina i zastava srpske zajednice, a uništena je samo srpska.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više