Novosti

Politika

Da li je jugoslavenska zastava zabranjena u Hrvatskoj?

Povodom vijesti da je u mjestu Jakšić, kraj Požege, policija podignula optužni prijedlog protiv 47-godišnjeg muškarca jer je na nekadašnji Dan Republike istaknuo jugoslavensku trobojnicu sa zvijezdom, pitali smo odvjetnice Linu Budak i Vesnu Alaburić te Čedu Prodanovića je li ta zastava zabranjena

Large zastava

Zbog isticanja jugoslavenske zastave građaninu prijeti kazna od 50 do 200 nekadašnjih njemačkih maraka (Ilustracija) (foto Antonio Ahel/PIXSELL)

Policijska uprave požeško-slavonska na svojoj web stranici u srijedu je, između vijesti o krađi alata i dobrovoljnoj predaji oružja, objavila i ovu: „U utorak 29. studenoga 2022. tijekom dana u mjestu Jakšić u Kolodvorskoj ulici, 47-godišnjak je na prednjem dijelu svoje kuće do ulice istaknuo zastavu bivše države Jugoslavije čime je vrijeđao moralne osjećaje građana. Protiv 47-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.“

U kratkom priopćenju policija nije objasnila čije moralne osjećaje je mještanin Jakšića povrijedio niti po kojem zakonskom članku će ga kazniti, ali je optužni prijedlog podignut zbog isticanja mrskog simbola propale države i to baš na dan 29. studenoga kada se u Jugoslaviji slavio Dan Republike, kao jedan od najvažnijih praznika te zemlje.

Pitali smo vrsne odvjetnice Vesnu Alaburić i Linu Budak i advokata Čedu Prodanovića hoće li sud prihvatiti optužnicu i treba li Jakšićanin odgovarati zbog plavo-bijelo-crvene trobojnice s crvenom zvijezdom u sredini, odnosno je li i po kojem propisu jugoslavenska zastava u Hrvatskoj zabranjena.

- Smatram da izvješavanje jugoslavenske zastave na vlastitoj kući ne može biti prekršaj protiv javnog reda i mira vrijeđanjem ili omalovažavanjem moralnih osjećaja građana – kaže Vesna Alaburić i nastavlja:

- Radi se o simboličnom govoru u privatnom prostoru, dakle ne na javnom mjestu, koji je zaštićen kao pravo na slobodu izražavanja. Čak i ako se time izrazila ljubav, nostalgija ili sjećanje na bivšu državu i ako se to nekome ne sviđa, ne radi se o protupravnom ponašanju koje treba penalizirati – jasna je odvjetnica Alaburić.

Lina Budak kaže da pretpostavlja da policija građanina goni po članku 26. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim je predviđeno da će se onaj tko istakne zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove kazniti prekršajem novčane kazne u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 nekadašnjih njemačkih maraka.

– Radi se o starom jugoslavenskom zakonu donesenom još 1977. godine kada se u strahu od vanjskog neprijatelja strepilo od isticanja stranih zastava. To je prastari zakon iz vremena verbalnog delikta kojim su se ljudi željeli disciplinirati. Iako ga je odavno pregazilo vrijeme, on na žalost još uvijek nije promijenjen – objašnjava odvjetnica Budak.

Prema njenim riječima, potpuno je pogrešno danas u demokratskoj Hrvatskoj bojati se države koja ne postoji i uz to pokretati prekršajne postupke zbog isticanja stare zastave.

- Zbog ovakvog nebitnog i nevažnog prekršaja angažira se cijeli pravosudni sustav, dok s druge strane korupcija i kriminal bukte svuda oko nas. Ispada da nam kuća gori, a mi lovimo muhe. Ako je zakon takav, kazne moraju biti blage. Vjerujem da bi građanina bilo dovoljno upozoriti, a ne pokretati cijeli postupak dok su suci pretrpani poslom. Ako uistinu bude kažnjen, predlažem da se građani skupe i plate mu kaznu – rekla je Lina Budak.

Niti odvjetniku Čedi Prodanoviću nije jasno po kojoj zakonskoj odredbi policija namjerava kazniti 47-godišnjaka, s obzirom da se – koliko je poznato - jugoslavenska zastava ne nalazi na indeksu zabranjenih znamenja.

- S druge strane, u Hrvatskoj se bez ikakve zabrane prodaju američke konfederacijske zastave koje su simbol robovlasništva, ali to izgleda nikoga ne vrijeđa. Pretpostavljam da oni građanina gone po članku 14. tog Zakona u kojem se govori o kazni za one koji omalovažavaju moralne osjećaje građana. Ne znam na temelju čega? Isticanje jugoslavenske zastave ne znači zagovaranje obnove te države ili jugoslavenskog unitarizma ili veličanje srpstva. To je naprosto zastava države koja je nekad postojala. Nemam točan odgovor, ali ne znam za neki propis koji bi zabranjivao njeno isticanje. Čak ako bi uzeli u obzir Rezoluciju Europskog parlamenta o zabrani isticanja simbola totalitarnih sustava, treba reći da jugoslavenska zastava nije simbol komunizma. Što bi se dogodilo, na primjer, da se netko stavi zastava s bundevom jer slavi Noć vještica, a mene to vrijeđa? – pita Prodanović.

Prije tri godine sličan slučaj dogodio se u Đulovcu kod Daruvara. Tamo je 58-godišnjak na krov novog svinjca stavio zastavu Socijalističke Republike Hrvatske. Susjed ga je prijavio, došla je policija, on je rekao da je na novi krov običaj staviti zastavu, a da je ovo jedina koju je imao na tavanu. Policija nije imala razumijevanja za takvo objašnjenje, nego mu je napisala prijavu jer da krši Zakon o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti Predsjednika RH za što je zapriječena kazna od 20 do 50 DEM-a, jer da je vrijeđao nacionalni simbol.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više