Novosti

Politika

U Požegi skinuta srpska zastava

Ovo što se dogodilo šalje ružnu sliku i ne doprinosi toleranciji među ljudima. Već duže vrijeme nam dolaze autori iz Srbije i nisu imali nikakvih problema. Mi radimo svjetski festival. Ovaj incident nanosi štetu svima - festivalu, gradu, ali i državi, komentirao je Željko Balog, direktor požeškog filmskog festivala

Large zastava

Jedan "junak" skida zastavu, a drugi snima (foto Požeški.hr/Screenshot)

Na Trgu Svetog Trojstva u središtu Požege sinoć je s jarbola skinuta zastava Republike Srbije. Ta zastava je, uz još nekoliko nacionalnih obilježja drugih zemalja, postavljena povodom 30. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova.

Portal Požeški.hr prenio je video na kojem se mlađi muškarac penje na jarbol, skida zastavu, spušta se, a snimatelj za to vrijeme govori: "S hrvatskog trga skidamo srpsku zastavu!"

Iako se preko objavljenog videa može lako utvrditi identitet počinitelja ovog kaznenog djela, iz PU požeško-slavonske se još uvijek nisu oglasili s priopćenjem.

Prema Kaznenom zakonu, u dijelu koji se tiče povreda ugleda strane države i međunarodne organizacije, u članku 356., propisana je kazna zatvora do jedne godine za onog tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju stranu državu, njezinu zastavu, grb i himnu.

Navodi se da se pokretanje kaznenog postupka poduzima na temelju odobrenja Državnog odvjetnika Republike Hrvatske koji odobrenje može dati nakon pribavljenog pristanka države, međunarodne organizacije ili osobe protiv koje je počinjeno kazneno djelo.

Sam incident naišao je na odobravanje lokalnih medija. U članku koji je objavljen na portalu Požeški.hr ovo kazneno djelo se gotovo u potpunosti opravdava.

Pišu kako srpska zastava ne bi dobila toliko pažnje da nije postavljena blizu kafića, pa "Požežanke i Požežani danima s kava moraju gledati u navedenu zastavu." Ističu kako je zastava na jarbolu među brojnim sugrađanima izazvala snažan revolt, i to s razlogom, tvrde oni. A razlog za huliganstvo nalaze u tome što je "Požega i Požeština izgubila brojne sinove i očeve u agresiji 1991. godine na našu Domovinu."

Također tvrde da je mladić koji je skinuo zastavu izgubio bliskog člana obitelji u Domovinskom ratu, a sinoć je zastavu Srbije skinuo jer smatra da joj nije mjesto na Trgu Svetog Trojstva. U ostrašćenom i neprofesionalnom članku autor poentira da "ostaje tek za vidjeti hoće li organizatori Festivala jednominutnih filmova ubuduće razmišljati kako do ovakvih stvari ne bi dolazilo."

Direktor festivala Hrvatskog jednominutnog filma Željko Balog (Duško Mirković/PIXSELL)

Direktor festivala Hrvatskog jednominutnog filma Željko Balog u izjavi za Novosti govori da je za incident doznao danas iz medija. U vrijeme kada je počinitelj skinuo zastavu on i kolege su imali program, predstavljanje filmova i goste.

- Svake godine je tu izvješeno 40-ak zastava. Srpska je tu već godinama. Ovo što se dogodilo šalje ružnu sliku i ne doprinosi toleranciji među ljudima. Već duže vrijeme nam dolaze autori iz Srbije i nisu imali nikakvih problema. Mi radimo svjetski festival na kojem su dosad bili filmovi iz 95 zemalja, a imali smo goste iz više od 30 zemalja. Ovaj incident nanosi štetu svima: festivalu, gradu, ali i državi - komentirao je Željko Balog.

Reagirao je i zamjenik županice Požeško-slavonske županije iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović koji je također osudio taj čin.

"Kao zamjenik županice Požeško-slavonske županije, izabran ispred srpske nacionalne manjine i u ime Vijeća srpske nacionalne Požeško-slavonske županije, najoštrije osuđujem neprimjereni vandalski čin uklanjanja zastave Republike Srbije s Trga Svetog Trojstva u Požegi", ističe Ivanović u priopćenju.

Poziva policiju i pravosuđe da u vezi s tim slučajem postupe na odgovarajući način kako se takvi i slični slučajevi ne bi ponavljali. "Isto tako, podupiremo razvoj najboljih mogućih odnosa između dviju država u cilju nastavka gospodarske, kulturne, sportske i svake druge suradnje", ističe Ivanović, koji se nada da taj vandalski čin pojedinca neće ugroziti napore srpske zajednice u Požeško-slavonskoj županiji pri razvoju svojih aktivnosti, institucionalnom razvoju i nastavku razvoja najboljih mogućih odnosa s većinskim narodom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više