Novosti

Kronika

Srpska zastava u Varaždinu na meti vandala

Na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu u noći s petka na subotu uništena je zastava srpske zajednice u Hrvatskoj, čime se nakon višekratnog uništenja dvojezičnih ploča šalje kontinuirana poruka da "srpska zajednica u Gradu Varaždinu nije naša", kako kaže predsjednik VSNM Varaždina Mile Sekulić

Large varazdin

Ploča s nazivom Vijeća srpske nacionalne manjine također je razbijena u Varaždinu

Srpske oznake u Varaždinu ponovo su se našle na udaru vandala. Ovaj put radilo se o zastavi srpske zajednice, koju je u noći s petka na subotu, 27 novembra, uništio nepoznati počinitelj.

Na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine nalaze se tri zastave: državna zastava Hrvatske, zastava Grada Varaždina i zastava srpske zajednice, a uništena je samo ova potonja, javljaju iz Vijeća.

U informaciji koju su poslali gradonačelniku Nevenu Bosilju ističe se da su od 15. septembra 2013. do 10. jula 2020. na zgradi Vijeća četiri puta uništene dvojezične natpisne ploče čiji se ostaci nalaze u prostoru Vijeća.

- Počinitelji su blago osuđeni zbog "otuđenja tuđe stvari". Ove godine zločinački i mrzilački počinitelji okomili su se na uništenje simbola srpske zajednice u Hrvatskoj. Ovo nisu izolirani slučajevi, šalje se kontinuirana poruka da „srpska zajednica u Gradu Varaždinu nije naša" - naglašava predsjendik VSNM Varaždina Mile Sekulić.

Vijeće naglašava da prethodni gradonačelnici nisu izašli pred kamere i javno osudili ovaj čin mržnje koje se događa u gradu tolerancije i ugodnog suživota nacionalnih manjina koje žive u gradu i županiji.

Policija je izašla i obavila očevid na mjestu događaja. Video nazor postoji, a Grad je zadužen za njegovo uredno funkcioniranje. Procijenjena šteta za izradu nove zastave, od materijala i rada do izrade i postavljanja stijega iznosi 450 kuna.

Gospodine gradonačelniče, pozivamo vas da javno osudite ovaj čin mržnje što su propustili učiniti vaši prethodnici i time počiniteljima samo dali „vjetar u leđa“, naglašavaju u VSNM-u, ističući da su o tom aktu mržnje obavijestili SNV i predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandra Tolnauera.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više