Novosti

Društvo

"Barjaktar" prijavljen

Policija je provela kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjakom koji je skinuo zastavu srpske zajednice sa zgrade u centru Varaždina, gdje su sjedišta gradskog i županijskog VSNM-a. U sedam godina na toj zgradi četiri puta bila je uništavana dvopismena ploča

Large intrigator  nenad

Mile Sekulić kod prostorija VSNM-a u Varaždinu, novembar 2013. (foto Marko Jurinec/PIXSELL)

Nakon dojave da je sa zgrade u centru Varaždina, u kojoj su sjedišta gradskog i županijskog VSNM-a, u noći sa 26. na 27. novembra skinuta zastava srpske zajednice, policija je promptno reagirala i za nekoliko dana otkrila počinioca, dvadeset trogodišnjeg mladića i provela kriminalističko istraživanje nad njim. Dotičnog čeka i kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

- Policija je brzo obavila svoj posao jer je našla počinioca i vratila nam zastavu i stijeg, odnosno ono što je od njih ostalo - rekao je za Novosti predsjednik gradskog VSNM-a Mile Sekulić koji je u policiji imao priliku vidjeti snimku nadzorne kamere.

- Taj mladić, za koga kažu da je bio pijan, prvo je pokušao razbiti vrata, a onda mu je osoba koja je bila s njim pokazala koja je zastava srpske zajednice, nakon čega je skočio i skinuo je. Sve to trajalo je tri sata - rekao je Sekulić.

I drugi članovi VSNM-a koje smo kontaktirali izrazili su zadovoljstvo brzom reakcijom policije. No ponovili su da je u proteklih sedam godina četiri puta bila uništavana dvopismena ploča na zgradi. Smatraju da to daje lošu sliku, iako su svaki put počinioci nađeni i isplaćena je odšteta, odnosno financirano postavljanje nove ploče.

Sekulić je pozdravio postupke aktualnog varaždinskog župana Anđelka Stričaka i gradonačelnika Nevena Bosilja koji su javno i nedvosmisleno osudili taj akt, pri čemu je osuda izrečena i na sjednici Županijske skupštine. To je utoliko važnije što bivši gradonačelnici i župani nisu javno osuđivali takve akte. Ali problem su blage kazne zbog kvalifikacije djela, pa se sve svodi na naknadu štete i uvjetne kazne. To može potaknuti neke nove vandale, napominje Sekulić.

- U nekim medijima stajalo je da je s naše zgrade skinuta srbijanska zastava. Nema tu srbijanske zastave, mi nismo kačili zastavu Republike Srbije, nego trobojnicu koja je službena zastava naše srpske zajednice - ističe Sekulić, uz nadu da više neće biti ovakvih slučajeva.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više