Novosti

Kultura

Дaн рaзнoликoсти

Нa пoдручjу Вaрaждинскe жупaниje живи 2.343 "мaњинaцa" или oкo 1,5 пoстo стaнoвникa, тe oкo 8.000 стрaних рaдникa и 279 рaсeљeних oсoбa из Укрajинe

Large informator dan raznolikosti %c4%87iilica

Sudionici u centru Varaždina

Na Danu kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, odnosno predstavljanju nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije u centru grada, 18. maja, svoja su umijeća prikazali pripadnici albanske, bošnjačke, slovenske i srpske nacionalne manjine te predstavnici Nepala i Ukrajine.

Uz nastupe njihovih KUD –ova, manjine su se pokazale i bogatom etnogastronomskom ponudom. Župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Neven Bosilj naglasili su zadovoljstvo što grad Varaždin i Varaždinska županija skoro jedini u Hrvatskoj organiziraju ovakvo obilježavanje Dana kulturne raznolikosti na kojem se manjine predstavljaju kulturno-umjetničkim programima i poznatim jelima.

Župan Stričak rekao je da na području Varaždinske županije živi 2.343 "manjinaca" ili oko 1,5 posto stanovnika, a tamo boravi i oko 8.000 stranih radnika te 279 raseljenih osoba iz Ukrajine.

"Dobro je i poželjno da se održavaju ovakve manifestacije kako bismo se međusobno bolje upoznali te se upoznali s njihovom kulturom i običajima. Svi oni zajedno s nama stvaraju bolju, razvijeniju i napredniju Varaždinsku županiju koja će takve manifestacije podržavati i dalje", rekao je Stričak.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je da se već drugu godinu zaredom predstavljaju i predstavnici Nepala i Ukrajine, s obzirom na stalni rast broja stranih radnika.

Na Korzu su nastupili: KUD Hajdina, Ženski pjevački zbor Bulbuli, folkloraši pododbora SKD Prosvjeta iz Benkovca, KUD Škendija iz Zagreba i Slovensko kulturno društvo Nagelj.

Predsjednik benkovačkog pododbora Dalibor Ardalić izrazio je zadovoljstvo reakcijama na nastup mladih folkloraša koji su izveli igre raznih krajeva te domaćinstvom i gostoprimstvom kojim su dočekani.

- Nama ovakve manifestacija mnogo znače jer smo osnovani prije nekoliko mjeseci tokom kojih smo skupili preko 22 djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta a njihov broj se povećava. Grad Benkovac osigurat će nam prostor za probe i okupljanja, što će nam mnogo pomoći u daljnjem radu. Već početkom juna, pred nama je nastup u Zadru gdje ćemo nastupiti na sličnoj manifestaciji - rekao nam je Ardalić koji je zahvalio i predstavniku Srba u Županiji Milanu Marčetiću te predsjednici gradskog VSNM-a Ruži Jelovac za podršku i srdačan doček.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više