Novosti

Društvo

Vatre sjećanja

Idioti misle da su partizani krivi što nema NDH. Saveznici su se dogovorili da nestanu svi režimi uspostavljani voljom okupatora i toga bi se morali sjetiti oni koji pokušavaju mijenjati povijest, istaknuo je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na svečanoj akademiji u povodu Dana pobjede nad fašizmom

Large nenad

Nastup ženske pjevačke grupe SKD-a Prosvjete iz Splita na svečanoj akademiji u Lisinskom (foto Nenad Jovanović )

Proteklog tjedna tisuće građanki i građana prisustvovalo je događanjima vezanim uz obilježavanje 79. godišnjice oslobođenja Zagreba, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

Na desetim, jubilarnim Trnjanskim kresovima 4. maja na savskom nasipu kod Mosta slobode, nedaleko mjesta na kojem su 8. maja 1945. u Zagreb ušle prve partizanske jedinice, okupile su se tisuće ljudi. Sve njih uz paljenje kresova u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ) i Srpskog narodnog vijeća (SNV) dočekao je i raznovrstan program – predstavljanje nevladinih organizacija, aktivističke i umjetničke radionice, podjele graha i drugih jela, bogat muzički program i prigodni govori, a večer je završila programom Antifa night u klubu Močvara. Razdraganu i pozitivnu atmosferu nije pokvarila ni presica DP-ovog Igora Peternela, koji je uz ocjenu da je broj okupljenih ipak manji nego prijašnjih godina, kazao da će Trnjanski kresovi i slična okupljanja kao "obilježavanje okupacije postati u društvenom mainstreamu neprihvatljiva".

- Veliko je značenje ovogodišnjih Trnjanskih kresova jer su deseti po redu. I ove se godine sjećamo partizana i partizanki koji su oslobodili naš grad od nacifašističkog okupatora, ali upozoravamo i na sve borbe koje ostaju, borbe za radnička prava, borbe za ženska prava koje su stalno na udaru klerikalnih udruga, ekološku borbu i borbu za očuvanje planete, a upozoravamo i na Palestince i Palestinke, što je važno istaknuti jer je MAZ uvijek stajao uz najpotisnutije skupine - rekla nam je Petra Kurtović iz MAZ-a.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet u svom je obraćanju naglasio da ove godine uz jubilej obnovljenih Trnjanskih kresova pada i 70. godišnjica početka izgradnje nekad Južnog, a danas Novog Zagreba.

- Nastojimo razvijati Zagreb na tekovinama antifašizma - rekao je Korlaet, dok je čelni čovjek Trnja, Goran Đulić, naglasio da je Zagreb 1945. oslobođen od fašizma.

- Tko je bio drugačiji nije bio poželjan i zato je više od 50.000 Zagrepčana bilo aktivno u NOB-u. Njih 18.000 izgubilo je živote, od toga 7.000 na Dotrščini i za njih ovi kresovi plamte. To znači i da je Zagreb prije 80 godina bio na pravoj strani povijesti - kazao je Đulić.

Dok je pet kresova veselo plamtjelo, na bini su se narodnim i revolucionarnim pjesmama predstavili zborovi Domaćigosti, Ličko prelo, ZborXop i muška pjevačka skupina koje djeluju pri zagrebačkom pododboru Prosvjete. Dok je "Ličko prelo" bilo usred pjesme, nastalo je struje. Ličani, među kojima je bio i bivši partizan Šime Mudrovčić, brzo su se snašli pa su uz ovacije publike nastavili pjevati u mraku, sve dok nije došla struja.

Uobičajeni sastav, iako uz manje novinara, bio je prisutan i 7. maja na polaganju vijenaca u povodu navedenih praznika i godišnjica, prvo kraj Grobnice narodnih heroja i na Partizanskom groblju na Mirogoju te u Spomen-parku Dotrščina.

- Ne vjerujem da će biti ometanja obilježavanja naših obljetnica i komemoracija, ali će biti istupa u kojima će se plasirati laži i smiješne konstatacije i kvaziznanstvene činjenice - rekao nam je Franjo Habulin, predsjednik SABA-e RH.

Istoga dana ZUABA Zagreba i zagrebačke županije na čelu s Petrom Raićem i delegacija Prve proleterske brigade iz Beograda na čelu s Olgom Stojiljković Trifunović odali su počast za 163 pripadnika brigade koji su 6. i 7. maja poginuli u oslobađanju Vrbovca, a komemoraciji je prisustvovao i gradonačelnik Denis Kralj, koji je za narednu godinu najavio još dostojnije obilježavanje 80. godišnjice oslobođenja.

Veliko finale zbilo se 8. maja u punoj maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu kada je u organizaciji SABA-e RH i Grada Zagreba održana svečana akademija.

- Današnji svijet kao da je zaboravio što je bio fašizam, odnosno što jest fašizam, jer se s njime suočavamo i danas. Fašizam nije mrtav, koliko god smo vjerovali da je definitivno pobijeđen i jednom za svagda protjeran s političke scene. Današnji političari kao da uopće ne shvaćaju što je rat, pogotovo rat u današnjim okolnostima, a uz to i bezočno manipuliraju pojmovima kao što su fašizam i antifašizam. Ti i takvi današnji političari ne shvaćaju, ili ne žele shvatiti, zašto je važno njegovati i promicati vrijednosti antifašizma i boriti se protiv povijesnog revizionizma, protiv relativiziranja, ponekada čak i negiranja zločinačkog karaktera nacifašizma, što prevedeno na naše domaće prilike znači: ustaštva - istaknuo je Habulin.

- Vihor povijesnog revizionizma pomeo je s ulica i trgova imena istinskih heroja antifašističke borbe i žrtava fašizma. Srušeno je 3.000 spomenika i spomen obilježja, a taj isti vihor donio je na ulice i trgove imena dokazanih ustaških zločinaca. Slabašni povjetarac koji se suprotstavio vihoru revizionizma vratio je neka od tih imena, ali ne sva. Vraćeni su Trg žrtava fašizma, prolaz sestara Baković, ali je nestao Trg maršala Tita, a Ulica 8. maja 1945. još nije vraćena - rekao je predsjednik SABA-e RH.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević govorio je o važnosti antifašističkog nasljeđa Zagreba, podsjetivši na obnovu spomen-ploče u spomen-parku Dotrščina, otvaranje spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima na Glavnom kolodvoru i Trnjanske kresove zbog čega će MAZ kao njihov organizator dobiti nagradu grada Zagreba, kao i o procesu preimenovanja ulica imenovanih po ustaškim dužnosnicima: četiri su preimenovane, a četiri u proceduri.

- Na Trnjanskim kresovima skupilo se desetak pametnjakovića koji pokušavaju ući u Vladu, ali i više mlađih ljudi nego ranijih godina. Ponosan sam na antifašističku povijest Zagreba i optimističan o antifašističkoj budućnosti Hrvatske - istaknuo je Tomašević.

- Antifašističko utemeljenje naše države je činjenica koja jasno dijeli one koji poštuju svoju domovinu, njen ustavni poredak, njenu povijest, ali i njenu povijesnu žrtvu, od onih koji zagubljeni u crnim maglama pokušavaju ne samo revidirati povijest, negirati činjenice i realnost, nego i nude dokazano najcrnje anticivilizacijske scenarije kao budućnost. Nije da ih nema, da ne galame, škrguću zubima, pokušavaju se progurati u prve redove i nije da nisu temeljito osmradili društvene mreže. Ima ih. Ali neusporedivo više ima nas kojima ne može nikakva manipulacija, laž, opsjenarstvo, pomutiti ni razum ni uvjerenja ni vjeru u čovječnost - naglasio je izaslanik tehničkog predsjednika Sabora Davorko Vidović i poželio da se okrugla godišnjica oslobođenja Zagreba održi u velikoj dvorani pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

- Ove Europe ne bi bilo bez nas i vas i onih koji su pali za nas. Bode oči da neki ne razumiju što se u povijesti dogodilo i da su zaboravili da se povijest može mijenjati. Žalosti da je Hrvatski sabor pokrovitelj Bleiburga koji nije tragedija hrvatskog naroda već mjesto gdje je kapitulirala ustaška vojska. Da su prihvatili kapitulaciju Trećeg Reicha, ne bi bilo preko 1.500 poginuli i preko 3.500 ranjenih partizana. Idioti misle da su partizani krivi što nema NDH. Saveznici su se dogovorili da nestanu svi režimi uspostavljani voljom okupatora i toga bi se morali sjetiti oni koji pokušavaju mijenjati povijest - rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Prisutnima su se obratile i izaslanica predsjednika Melita Mulić te u ime tehničke Vlade Vedrana Šimundža-Nikolić. U muzičkom dijelu programa nastupili su zbor Praksa iz Pule, ženska pjevačka grupa SKD-a Prosvjete iz Splita te sopranistica Barbara Othman uz pratnju Marjana Krajine.

Skupu su prisustvovali i preživjeli učesnici NOB-a Budimir Lončar, Ivan Fumić, Šime Mudrovčić, Jakov Jukić i Mile Knežević, kao i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, zagorski župan Željko Kolar, brojni bivši i sadašnji zastupnici i antifašistički aktivisti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više