Novosti

Društvo

Debakl Sveučilišta

U sudskom sporu protiv Mreže antifašistkinja Zagreba neslavno je propao pokušaj vodstva Sveučilišta u Zagrebu da zaustavi medije i ostale kritičare u protivljenju njegovim metodama vladavine, do nekih idućih tužbi kakvima se pokazalo sklonim

Large las

Sveučilište u Zagrebu doživjelo je prije nekoliko dana još jedan debakl, ovaj put u sudskom sporu protiv Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ), odnosno glavne urednice portala te udruge. U predmetno vrijeme na toj funkciji bila je Lela Vujanić, a novinarka i aktivistkinja Anja Grgurinović potpisala je osvrt na sveučilišne prilike pod naslovom "Propadanje rektorova protektorata". Uslijedio je zahtjev za objavom ispravka, zatim i tužba, uz pokušaje dokazivanja (ne)istinitosti tvrdnji navedenih u članku, dok je slučaj privukao javnu pažnju već i neprimjereno predimenzioniranom reakcijom prema jednoj tako malenoj i nipošto imućnoj udruzi.

MAZ-ov tekst iz listopada 2017. godine obilovao je iznesenim efektima vladavine sveučilišne uprave: o klijentelizmu kao jedinoj njezinoj ideologiji, o institucionalnom joj nasilju nad Filozofskim fakultetom i Hrvatskim studijima, o šikaniranju studenata potonjih dviju ustanova, o srozavanju kvalitete i sadržaja tamošnje nastave zbog poteza sveučilišne uprave, o sveučilišnom Senatu kao okoštaloj strukturi i glasačkoj mašineriji, o korupciji i netransparentnosti uprave sveučilišta. Ukratko dakle o svim problemima koje godinama tematiziraju razni mediji, pri čemu se ionako turobna situacija dodatno pogoršava, a sveučilište i dalje postupa po svom.

No sudski proces na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu nije ni dospio do faze procjenjivanja objavljenih tvrdnji, nego je zapeo već na okolnostima vezanim uz spomenuti ispravak. Sutkinja Tanja Hučera ustanovila je naime da je MAZ objavio taj ispravak zakonski korektno, ali se tužitelj malo prekasno sjetio da bi uz to želio i link na sporni članak. Taj zahtjev istaknuo je tek u sudskoj tužbi, kao i primjedbu na uredničku opremu kojom je popraćen ispravak, mada sam tekst demantija nije bio izmijenjen. Neslavno je tako propao ovaj pokušaj vodstva Sveučilišta u Zagrebu da zaustavi medije i ostale kritičare u protivljenju njegovim metodama vladavine, do nekih idućih tužbi kakvima se pokazalo sklonim.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više