Novosti

Društvo

Zagrepčanka godine Sanja Sarnavka

Nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje se ženama koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji ženskih prava i rodnoj ravnopravnosti i ako ju je itko zaslužio, to je Sanja Sarnavka, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomašević

Large sarnavka

Sanja Sarnavka (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Aktivistica za ženska prava Sanja Sarnavka ovogodišnja je dobitnica nagrade Zagrepčanka godine, odlučila je tako u četvrtak zagrebačka Gradska skupština. Nagrada će joj biti uručena za Dan žena, idućeg petka.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević smatra da dodjeljivanjem nagrade Grad Zagreb i simbolički zahvaljuje ne samo Sanji Sarnavki, nego i svim zagrebačkim feministkinjama koje su ustrajnim radom izborile mnoge institucije i organizacije koje danas imamo.

"Nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje se ženama koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji ženskih prava i rodnoj ravnopravnosti i ako ju je itko zaslužio, to je Sanja Sarnavka", napisao je na društvenim mrežama Tomašević.

Na prestižnoj nagradi aktivistici je čestitala i udruga Solidarna. "Sanja je naša draga kolegica, pouzdana suborkinja, vrhunska stručnjakinja za ženska prava, žestoka aktivistkinja, strpljiva mentorica i iskrena prijateljica! Iako volimo napisati da je 'naša Sanja', ona je ipak i 'vaša' - jer njen rad, ustrajnost i borba godinama doprinose izgradnji solidarnijeg i ravnopravnijeg društva za sve nas. Sanja cijeli život hrabro i jasno reagira na društvene nepravde i aktivno pridonosi feminističkoj mobilizaciji u nizu situacija koje se odnose na kršenja ženskih, ljudskih i dječjih prava. To možda i znate, jer ste ju nekada sreli na prosvjedu, popratili njena gostovanja u medijima, nabasali na njena istraživanja, čitali ju, a i mi se volimo hvaliti što imamo Sanju u našim redovima - kao osnivačicu i predsjednicu Zakladne uprave.

Ali, ono što možda ne znate - jeste da je Sanja naša volonterka, naša energija za naprijed, kormilo kada treba, dostupna od 0-24h (ponekad ju pustimo da popije kavu). Sanja je i tu za sve naše korisnice i korisnike fondova, sudjeluje u brojnim našim aktivnostima, kampanjama, lektorira nam tekstove (čekam da vidi objavu sa strahom), izvrijeđa nam ured na 3. katu bez lifta, ali se i svaki put popne jer je uporna i ima brdo savladanih prepreka iza sebe.

Sanja je primjer i naša inspiracija da mijenjamo ovo društvo na bolje, a ako ne ide, poučene njenim primjerom - izborit ćemo se! Draga Sanja, zasluženo ti čestitamo od srca i zajedno kročimo dalje", napisali su iz zaklade na Facebooku.

Prošle je godine nagradu za Zagrepčanku godine dobila Mirela Čavajda. Čavajda je tada dobila nagradu jer su okolnosti vezane uz njezin prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe u proljeće prošle godine temeljito potresle društvo.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više