Novosti

Politika

Sarnavka: Skeptična sam oko izmjena zakona o femicidu

Kako imam iskustvo, odmah sam bila skeptična oko zakonskih izmjena vezanih za rodno nasilje i rekla da su najave pohvalne, ali i da je pitanje kada će se konačno početi primjenjivati i ranije doneseni zakoni, jer praksa demantira početno oduševljenje, kaže Sanja Sarnavka

Large sarnavka

Sanja Sarnavka (foto Robert Anić/PIXSELL)

Prošlotjedno predstavljanje izmjena više zakona s ciljem osnaživanja i bolje zaštite žrtava rodno uvjetovanog nasilja naišlo je na salve oduševljenja. Naravno, izuzev među pripadnicima u konzervativizam ogrezle desnice. S posebnim ovacijama dočekana je pomalo neočekivana odluka Plenkovićeve Vlade da u novu verziju Kaznenog zakona uvrsti femicid kao posebno kriminalno djelo, za koje će biti zapriječena kazna od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora.

No sada kada su se dojmovi ponešto slegli, vrijeme je za novu turu briga: kako će se sve što je obećano provoditi u praksi. To pitanje kao goruće ističe aktivistkinja Sanja Sarnavka, koja je ispred Zaklade Solidarna sudjelovala na sastanku s premijerom.

- Kako već imam neke godine i iskustvo, odmah sam bila skeptična i otvoreno rekla da je pohvalno sve što je najavljeno, ali i da je pitanje kada će se konačno početi primjenjivati i neki ranije doneseni zakoni i odluke Vlade i tako žrtvu konačno staviti u središte pažnje. Uostalom, svakodnevna praksa je ta koja demantira početno oduševljenje – govori Sanja Sarnavka.

Kroz Fond za žene, u kojem je aktivna naša sugovornica, Zaklada Solidarna financijski pomaže žrtvama nasilja. Uglavnom je riječ o siromašnim ženama koje same ne bi mogle priuštiti plaćanje podstanarstva ili skupih odvjetničkih usluga.

- Kroz takve postupke vidimo ne samo koliko su oni dugotrajni, nego i očajno nepredvidljivi jer doslovno ovise o raspoloženju i stavovima neke sutkinje ili sudca. Također, jasno je da je sve što se sada događa dio predizborne kampanje u sklopu koje Plenković na simboličkoj razini stalno osuđuje nasilje i najednom forsira promjene zakona – kaže Sarnavka.

Dodaje da joj je sumnju dodatno pobudilo iščitavanje nedavno objavljenog izvještaja Grupe stručnjaka za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO), neovisnog tijela zaduženog za praćenje primjene Istanbulske konvencije, a onda i popratnih komentara Vlade.

Neki od njih, kaže aktivistkinja, toliko su nevjerojatni da su burleskni. Ponajviše onaj u kojem Vlada odgovara da ogroman utjecaj Crkve na društvo navodno obuzdava kroz obrazovni sustav – i to uvođenjem predmeta "Svijet i ja" koji pohađaju samo učenici koji ne idu na vjeronauk.

- S druge strane kako da od sutkinja i sudaca uopće očekujemo da razumiju Istanbulsku konvencija ako Pravni fakultet na najvećem sveučilištu u zemlji, onom zagrebačkom, ima Katedru za obiteljsko pravo koju vodi osoba koja ne voli žene – govori Sarnavka, referirajući se na profesoricu Dubravku Hrabar.

Hrabar je, naime, nedugo nakon premijerove najave požurila dati izjavu za Narod.hr, portal udruge U ime obitelji, u kojoj je uvođenje femicida kao posebnog kaznenog djela komentirala sljedećim riječima: "Zar život žene vrijedi više od života muškarca?" Dodala je i da se kao žena sada osjeća – povrijeđeno.

- Pritom se u ovom kontekstu radi o jednom od važnijih fakulteta jer s njega izlaze gotovo svi budući državni odvjetnici, suci i drugi pravnici koji će se baviti rodno uvjetovanim nasiljem. Naravno da život žene ne vrijedi više od života muškarca, ali statistika pokazuje da su žene puno češće žrtve i da je to uvjetovano rodnom stereotipnom podjelom – govori Sanja Sarnavka.

- Uostalom, već neko vrijeme imamo klečavce na ulicama, a po kojima ni Dubravka Hrabar, i to samo zbog toga što je žena, ne bi mogla biti šefica katedre ni sveučilišna profesorica. U njihovom svijetu ona bi trebala sjediti doma i dočekivati supruga s toplim obrocima i friško ispeglanim vešom – ističe naša sugovornica.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više