Novosti

Društvo

Pomognimo Hrvoju da završi studij informatike

Zaklada Solidarna i udruga Ludruga u subotu organiziraju donatorsku večer na kojoj će se prikupljanti novac za školarinu Hrvoju koji od rane mladosti živi s kroničnom psihičkom bolesti

R3hh9r7b9r6iai1z1one6xtz5xa

Iz predstave 'S druge strane ogledala'

Dobrotvorna kazališna večer pod nazivom 'S druge strane ogledala: od pacijenta do programera' uz popratnu donatorsku akciju održat će se ove subote, 12. listopada, s početkom u 19 sati u zagrebačkom Centru mladih Ribnjak.

Svrha donatorske akcije, koju organizira zaklada Solidarna i udruga Ludruga u sklopu Tjedna mentalnog zdravlja, jest pomoć Hrvoju, 38-godišnjaku koji od svoje rane mladosti živi s kroničnom psihičkom bolesti. Hrvoje je uz snažnu volju i podršku terapijskog tima, kao dio terapije, odlučio završiti studij Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, te tijekom liječenja u bolnici postati programer. Cilj akcije je prikupiti cjelokupni iznos dvogodišnje školarine od 14.600 kuna koji bi Hrvoju, koji je nezaposlen i nema izvora iz kojih može pokriti trošak, omogućio nastavak studija. Zanimanje programera omogućit će Hrvoju budući rad u ritmu koji će odgovarati njegovim zdravstvenim mogućnostima, a time i ekonomsku neovisnost i konkurentnost na digitalnom tržištu rada.

- Hrvoje je nezaposlen i na liječenju te nema sredstava kojima bi pokrio trošak nastavka studiranja, a naš sustav podrške u zapošljavanju ne predviđa ovakav oblik podrške za visoko obrazovanje. Zaklada Solidarna i udruga Ludruga stoga su s veseljem odgovorili na molbu terapijskog tima da podrže Hrvoja, a time i posvećeno osoblje bolnice, u zajedničkom pothvatu izlaska iz društvene izolacije uz kreativni terapijski pristup u kojem je studiranje dio oporavka. Podrška Hrvoju na njegovom putu od pacijenta do programera prilika je za iskaz povjerenja u kreativnost, entuzijazam i radnu sposobnost svake osobe u našem društvu, bez obzira na imovinsko stanje i psihičku dijagnozu - poručila je Marina Škrabalo, upraviteljica zaklade Solidarna.

- Današnji političari, menadžeri i lideri umjesto riječi problem, koriste termin 'izazov'. Bolest transformirate iz problema u izazov. Izazov postaje platforma za daljnji razvoj, a dostizanjem zadanih ciljeva dostižete unutarnje ispunjenje i plodan život. Diploma informatičara i programerske vještine donose egzistencijalnu situiranost u vidu dobrog, zanimljivog posla koji je na tržištu rada tražen i adekvatno plaćen! Formula je vrlo jednostavna - rekao nam je Hrvoje o svojoj motivaciji za završetkom studija.

Kulturni program ove dobrotvorne kazališne večeri sastoji se od izvedbe polusatne kazališne predstave 'S druge strane ogledala' nastale u sklopu radionica forum teatra udruge Ludruga, nakon čega slijedi razgovor u uključivanju osoba s psiho-socijalnim izazovima u obrazovanje i rad. U razgovoru će sudjelovati prim. dr. Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice ‘Ivan Barbot’ u Popovači, Hrvoje, korisnik ove akcije i budući programer, Vlatka Rožić Petak, predsjednica udruge Ludruga, dr. Hrvoje Handl, psihijatar i kazališni redatelj predstave 'S druge strane ogledala', a moderirat će ga Sanja Sarnavka, predsjednica Uprave zaklade Solidarna.

Svi koji to žele, Hrvoju mogu pomoći putem online doniralice zaklade Solidarna ili na račun IBAN HR73 2390 0011 1009 4807 2, kao i donacijom na samom događaju u Kulturnom centru Ribnjak. Donatorska akcija otvorena je do kraja listopada. U slučaju da se akcijom prikupi iznos veći od potrebnog, novac će se usmjeriti na aktivnosti promocije mentalnog zdravlja u zajednici u okviru udruge Ludruga i Zaklade Solidarna.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više